Thom Derks Thom Derks
02/05/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/05/2023 19:00

Miljoenenboete voor cryptobeurs van Tron oprichter Justin Sun

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Miljoenenboete voor cryptobeurs van Tron oprichter Justin Sun

Foto: Piotr Swat/Shutterstock

Het lijkt erop dat crypto exchange Poloniex in de problemen zit in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse entiteit van het beursplatform Poloniex moet een bedrag van 7,59 miljoen dollar overmaken om een schikking te treffen met het Office of Foreign Asset Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Dat laat de sanctiewaakhond op maandag weten middels een persbericht.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is er gebeurd?

Poloniex zou bijna 66.000 schendingen van verschillende sanctieprogramma’s op zijn naam hebben. Waaronder door klanten uit de Krim, Cuba, Iran, Soedan en Syrië te helpen tussen januari 2014 en november 2019, die collectief tot wel 15 miljoen dollar konden verhandelen, zo gaf de OFAC aan in een persbericht.

Op zich lijkt dat geen gigantisch bedrag, in vergelijking met de 7,59 miljoen dollar die het moet betalen aan de waakhond. Het verschil tussen die bedragen oogt wel heel klein. Een boete van bijna 8 miljoen dollar voor een volume van 15 miljoen dollar is flink te noemen.

Hoewel Poloniex al in januari 2014 van start ging, had het pas in mei 2015 een programma voor de naleving van internationale sancties. Het nalevingsprogramma werkte ook niet met terugwerkende kracht, waardoor klanten uit gesanctioneerde rechtsgebieden gewoon rustig kondig blijven zitten bij Poloniex.

Advertentie

Inspanningen niet voldoende

Poloniex heeft wel degelijk geprobeerd om de rekeningen met een relatie tot Iran, Cuba, Soedan, de Krim en Syrië te identificeren en te beperken, maar desondanks bleef het klanten uit deze regionen lokken om het handelsplatform te gebruiken voor transacties met digitale activa, zo laat de OFAC weten.

Op dit moment is het beursplatform Poloniex in handen van een consortium van entiteiten, dat onder meer wordt gesteund door Tron (TRX) oprichter Justin Sun. Daarvoor was het Amerikaanse cryptobedrijf Circle kort de eigenaar van Poloniex. Circle ken je wellicht van de USD Coin (USDC), de stablecoin die op plek twee achter Tether staat.

Op dit moment is er nog geen officiële reactie vanuit Poloniex, maar het lijkt erop dat de hele zaak uiteindelijk met de boete van ruim 7 miljoen dollar is afgedaan.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie