Timo Bult Timo Bult
27/03/2022 16:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2022 16:12

Nieuwe EU crypto-wetgeving: 4 redenen waarom we ons zorgen moeten maken

Nieuws
Nieuwe EU crypto-wetgeving: 4 redenen waarom we ons zorgen moeten maken

Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock

Waar Bitcoiners eerder nog opgelucht adem konden halen met het nieuws dat het Europese verbod op proof-of-work (PoW) er niet komt, vreest nu de hele crypto-industrie voor nieuwe wetgeving van de EU. In een reeks tweets legt crypto journalist Patrick Hansen uit wat eraan de hand is!

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin wallet niet langer anoniem?

Er zou nieuwe wetgeving in ontwikkeling zijn die transacties met zogenoemde unhosted wallets moet de-anonimiseren. Unhosted wallets zijn wallets in bezit van personen, zoals je Ledger hardware wallet. Hosted wallets zijn wallets die worden aangeboden door bedrijven en waar je dus niet je eigen private key van in bezit hebt.

De nieuwe wetgeving betreft een aanpassing van de bestaande antiwitwaswetgeving. Een aantal voorstellen baren Hansen zorgen en hij noemt vier rode vlaggen waarom. Te beginnen met het verzamelen van data.

1. BTC wallets data verzameling

In een van de voorstellen staat dat bedrijven, bij goedkeuring van het voorstel, mogelijk data moeten verzamelen én verifiëren. Eerder hoefden bedrijven enkel nog data te verzamelen. Elke keer dat een klant zijn crypto opneemt bij een exchange, bijvoorbeeld, dan zal de exchange de data dus moeten gaan controleren. Hansen stelt dat het effect kan zijn dat de betreffende bedrijven transacties met unhosted wallets volledig aan banden zullen leggen, simpelweg omdat het een administratieve nachtmerrie kan veroorzaken.

2. Elke crypto transactie boven €1k moet gemeld worden

De volgende rode vlag is het feit dat de crypto-bedrijven, zoals Bitvavo, elke transactie ter waarde van €1.000 of meer, moeten melden bij de desbetreffende financiële toezichthouder. Hansen stelt dat dit “een absolute schending van privacyrechten” is.

3. Verbod op crypto transacties naar unhosted wallets?

Een jaar nadat de wet van kracht is gegaan, zal de Europese Commissie beoordelen of er nog meer maatregelen nodig zijn om “de risico’s van overboekingen van of naar niet-gehoste wallets te verminderen, inclusief de introductie van mogelijke beperkingen.” Hansen speculeert dat dit uit kan draaien op een algeheel verbod voor crypto-bedrijven om transacties uit te voeren met dit type wallets.

4. Elke bitcoin transactie verplicht het delen van data

Ten slotte is er de passage waarin de maatregelen voorschrijven dat fiattransacties met een waarde van meer dan €1.000 gemeld moeten worden aan de toezichthouders. Echter, voor crypto-transacties wordt geen minimumwaarde genoemd. Kortom, bij elke transactie zouden bedrijven dan data moeten delen met de autoriteiten.

Komende donderdag wordt er gestemd over de voorstellen. Crypto Insiders houdt de situatie uiteraard scherp in de gaten. Lees hieronder de volledige Twitter threat van Hansen waarin hij dieper in gaat op de voorstellen!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie