Timo Bult Timo Bult
27/03/2022 16:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2022 16:12

Nieuwe EU crypto-wetgeving: 4 redenen waarom we ons zorgen moeten maken

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Nieuwe EU crypto-wetgeving: 4 redenen waarom we ons zorgen moeten maken

Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock

Waar Bitcoiners eerder nog opgelucht adem konden halen met het nieuws dat het Europese verbod op proof-of-work (PoW) er niet komt, vreest nu de hele crypto-industrie voor nieuwe wetgeving van de EU. In een reeks tweets legt crypto journalist Patrick Hansen uit wat eraan de hand is!

Crypto-exchanges nieuw doelwit cybercriminelen & miljarden verdwijnen
Crypto-exchanges nieuw doelwit cybercriminelen & miljarden verdwijnen

Bitcoin wallet niet langer anoniem?

Er zou nieuwe wetgeving in ontwikkeling zijn die transacties met zogenoemde unhosted wallets moet de-anonimiseren. Unhosted wallets zijn wallets in bezit van personen, zoals je Ledger hardware wallet. Hosted wallets zijn wallets die worden aangeboden door bedrijven en waar je dus niet je eigen private key van in bezit hebt.

De nieuwe wetgeving betreft een aanpassing van de bestaande antiwitwaswetgeving. Een aantal voorstellen baren Hansen zorgen en hij noemt vier rode vlaggen waarom. Te beginnen met het verzamelen van data.

1. BTC wallets data verzameling

In een van de voorstellen staat dat bedrijven, bij goedkeuring van het voorstel, mogelijk data moeten verzamelen én verifiëren. Eerder hoefden bedrijven enkel nog data te verzamelen. Elke keer dat een klant zijn crypto opneemt bij een exchange, bijvoorbeeld, dan zal de exchange de data dus moeten gaan controleren. Hansen stelt dat het effect kan zijn dat de betreffende bedrijven transacties met unhosted wallets volledig aan banden zullen leggen, simpelweg omdat het een administratieve nachtmerrie kan veroorzaken.

2. Elke crypto transactie boven €1k moet gemeld worden

De volgende rode vlag is het feit dat de crypto-bedrijven, zoals Bitvavo, elke transactie ter waarde van €1.000 of meer, moeten melden bij de desbetreffende financiële toezichthouder. Hansen stelt dat dit “een absolute schending van privacyrechten” is.

3. Verbod op crypto transacties naar unhosted wallets?

Een jaar nadat de wet van kracht is gegaan, zal de Europese Commissie beoordelen of er nog meer maatregelen nodig zijn om “de risico’s van overboekingen van of naar niet-gehoste wallets te verminderen, inclusief de introductie van mogelijke beperkingen.” Hansen speculeert dat dit uit kan draaien op een algeheel verbod voor crypto-bedrijven om transacties uit te voeren met dit type wallets.

4. Elke bitcoin transactie verplicht het delen van data

Ten slotte is er de passage waarin de maatregelen voorschrijven dat fiattransacties met een waarde van meer dan €1.000 gemeld moeten worden aan de toezichthouders. Echter, voor crypto-transacties wordt geen minimumwaarde genoemd. Kortom, bij elke transactie zouden bedrijven dan data moeten delen met de autoriteiten.

Komende donderdag wordt er gestemd over de voorstellen. Crypto Insiders houdt de situatie uiteraard scherp in de gaten. Lees hieronder de volledige Twitter threat van Hansen waarin hij dieper in gaat op de voorstellen!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote cryptobeurs trekt stekker uit 'bitcoin hotel' project
Grote cryptobeurs trekt stekker uit ‘bitcoin hotel’ project
Advertentie