Simon Bosch Simon Bosch
03/11/2022 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/11/2022 11:05

Rechter wil crypto-bank Celsius laten onderzoeken op Ponzifraude

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Rechter wil crypto-bank Celsius laten onderzoeken op Ponzifraude

Foto: artichoke studio/Shutterstock

Begin mei is de crypto-bank Celsius failliet gegaan. Maar de rechter vond het goed dat het bedrijf nog even door zou gaan, om zo beter in staat te zijn om crediteuren af te betalen. Maar af en toe komen er details langs waardoor je je af kunt vragen hoe legitiem Celsius bezig was. De rechter wil dat onderzocht wordt of Celsius zich aan Ponzifraude schuldig maakte.

Man had flashdrive met $2 miljard aan crypto, “niet wat je denkt”
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Crypto-bank Celsius frauduleus?

Dat schrijft Law360 op basis van nieuwe details in de rechtszaak. Martin Glenn, de federale rechter, wil dat beter wordt onderzocht of Celsius Ponzifraude heeft gepleegd. Dit woord is de afgelopen tijd al verschillende keren genoemd. Zo heeft een voormalig werknemer Celsius aangeklaagd, omdat het bedrijf op een onverantwoordelijke manier met zijn investeringen zou zijn omgegaan. Het zou de tegoeden van klanten zelfs min of meer hebben gestolen.

Ook zou de crypto-bank wallet-adressen die voor donaties aan Oekraïne bedoeld waren hebben gebruikt voor eigen doeleinden. Het overgrote deel van de opbrengsten hebben het oorlogsgebied naar verluidt nooit bereikt.

Celsius-CEO Alex Machinsky zou bovendien vlak voordat het faillissement aanvroeg nog 10 miljoen dollar hebben opgenomen voor eigen gebruik. Machinsky zou dit hebben gebruikt voor de bouw van zijn huis, die al in de planning stond.

Advertentie

Bonus voor Celsius-werknemers geweigerd

Ook wilde Celsius 62 werknemers nog een retentiebonus uitkeren, met een totale waarde van bijna 3 miljoen dollar. De rechter heeft hier nu een stokje voor gestoken. Wel viel het de rechter op hoeveel moeite Celsius hierin heeft gestoken.

Bij het indienen van deze motie hebben Celsius’ advocaten de salarissen en functietitels van alle werknemers die deze bonus zouden krijgen hebben geredigeerd. Vermoedelijk heeft dat met privacy te maken. De rechter zegt nog nooit te hebben gezien dat een bedrijf alles heeft geredigeerd. Mogelijk is dit positief voor het kamp van Celsius.

De situatie bij Celsius staat er verder niet goed voor. Het zou tegen het einde van oktober geen liquide middelen meer hebben om door te kunnen blijven gaan. Vermoedelijk is Celsius dus bijna door zijn geld heen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie