Simon Bosch Simon Bosch
04/10/2022 11:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/10/2022 11:15

CEO crypto-platform Celsius nam $10 miljoen op vlak vóór faillissement

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
CEO crypto-platform Celsius nam $10 miljoen op vlak vóór faillissement

Foto: mundissima / Shutterstock.com

Vlak na het instorten van het Terra (LUNA) ecosysteem kreeg Celsius financiële problemen. Dit leidde tot een faillissement dat nu nog steeds voortduurt, evenals tot klanten die hun geld niet zomaar terugkregen. Maar Celsius-CEO Alex Mashinsky dacht er ondanks de problemen vrij makkelijk over.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Insider trading voor Celsius-CEO?

Dat schrijft Financial Times op basis van zijn eigen bronnen. Mashinsky nam vlak voordat Celsius aankondigde gebruikersaccounts ging bevriezen eerst 10 miljoen dollar op. Bronnen van Financial Times claimen echter dat de opname al langer gepland stond, en dat dit te maken had met zijn woning.

Verder beargumenteren deze bronnen dat hij regelmatig crypto opnam voor het betalen van zijn belastingen. Hij zou ook consistent zijn in het storten van tokens om te compenseren voor wat hij in mei opnam. Alles bij elkaar zou hij niets hebben gedaan om het faillissement van Celsius verder te verergeren.

Mocht hij toch coins of fiat-valuta hebben opgenomen omdat hij het faillissement aan zag komen, dan zou dat onder insider trading vallen. Hij zou dan met voorkennis hebben gehandeld, terwijl dit Celsius-investeerders en klanten van het platform benadeelt. Dat zou ongetwijfeld worden meegenomen in de rechtszaak die nu loopt.

Advertentie

Mashinsky niet meer CEO van Celsius

Op 27 september stond Mashinsky zijn positie als CEO af, waarna hij alleen nog directeur van het bestuur was. Wel verklaarde hij dat hij beschikbaar blijft om het bedrijf vanaf de zijlijn te helpen.

Het soort faillissement stelt de crypto-bank in staat om nog door te gaan zolang dat financieel mogelijk is. Het heeft nog cash op de balans staan, maar dit zou eind deze maand al op zijn. Het faillissement zou ondertussen al in een vergevorderd stadium zijn. Het wilde vorige maand al stablecoins verkopen.

Ook kampte de CEL-token met een enorme short squeeze van ongeveer 43.000%. Celsius hield deze token aan op de balans en heeft hier dus baat bij gehad. Celsius zit verder via een dochterbedrijf in bitcoin mining. Van de rechter mocht het ook hiermee doorgaan, omdat dit hielp met het afbetalen van schuldeisers.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie