Simon Bosch Simon Bosch
13/10/2022 08:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2022 08:10

Russen wisselen op straat crypto om voor cash

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Una potencial fractura de la moneda entre el BRICS y el dólar

Foto: AlexLMX/Shutterstock

Dat de economische toestand in Rusland momenteel problematisch is, zal geen nieuws zijn. Echter kunnen veel Russische investeerders niet bij hun cryptocurrencies, maar daar hebben sommigen een oplossing voor gevonden. Russen verruilen namelijk op straat hun crypto om voor cash.

Een van de grootste beurzen ter wereld wil eigen cryptobeurs lanceren
Een van de grootste beurzen ter wereld wil eigen cryptobeurs lanceren

Hevige sancties raken inwoners Rusland

Dat schrijft BeInCrypto, die met handelaren in de Russische stad Sochi heeft gesproken. Veel Russen kampen met bevroren banktegoeden, omdat veel Russische banken kampen met door het Westen opgelegde sancties. Hierdoor mogen mensen geen euro’s en dollars meer aanhouden, banken kunnen die valuta immers zelf ook niet meer kwijt. Tegelijkertijd is er ook al tijden een groot tekort aan cash in de vorm van Russische roebels.

Bovendien vragen Russische financiële instituten nu om commissies als consumenten niet-cash deposito’s storten. Als inwoners bijvoorbeeld gewone banktegoeden willen overmaken, dan kost dat dus extra geld. Voor cash roebels geldt dit niet, die willen banken juist graag hebben.

Advertentie

Op straat handelen in crypto

Veel mensen grijpen daardoor naar cryptocurrencies. Mensen zouden bereid zijn om stablecoins als USDT te verkopen om hun handen te krijgen op cash dollars, ondanks dat er een groot tekort aan laatstgenoemde is en dat dollars illegaal zijn gemaakt.

Je zou denken dat ze dat misschien doen bij een bedrijf of een gereguleerd financieel instituut. Maar ook dollars zijn illegaal in Rusland, inwoners kunnen hier dus niet terecht bij zo’n instituut. Daarom bieden straathandelaren een uitkomst. Zij kopen USDT van deze mensen, en geven ze er cash dollars voor terug. Veilig is het niet, de handelaar kan in theorie gewoon wegrennen of de dollars weigeren te geven.

Hoe ze aan deze dollars komen vertelt BeInCrypto niet – het is mogelijk dat ze de sancties aan zagen komen en daardoor grote hoeveelheden dollars hebben ingekocht, of dat de dollars het land binnen worden gesmokkeld. Het grote tekort aan cash lijkt hier de meest belangrijke factor te zijn. De Russische roebel is namelijk zo’n 10% meer waard dan wat het vóór de oorlog waard was.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie