Erik Juffermans Erik Juffermans
26/01/2023 13:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2023 13:04

Schuldeisers FTX openbaar gemaakt: Apple, Netflix, Reddit en meer

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Escandalosas cifras de FTX: Mil millones de dólares en déficit

Foto: Marquess789/Shutterstock

In een hoorzitting op woensdag is een document vrijgegeven met alle institutionele schuldeisers van het gevallen FTX. Het document is georganiseerd op alfabetische volgorde en is 116 pagina’s lang. Het document toont aan hoe ver de tentakels van FTX reikten en toont honderden entiteiten die de naschok gevoeld hebben en nog steeds voelen. Onder de schuldeisers vallen meerdere grote bedrijven uit en buiten de crypto industrie.

Crypto verbieden? Niet mogelijk – deze beurs voor iedereen toegankelijk
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Van banken tot mediaplatformen

Het document geeft dus alleen informatie over de institutionele schuldeisers. Deze varieren van banken zoals Silvergate en CitiGroup, tot mediakanalen zoals de Wall Street Journal en Coindesk, en grote bedrijven als Apple, Netflix, Reddit, Coinbase en Blackrock. Informatie over hoeveel geld elke institutie in FTX had gestoken is vooralsnog niet bekend. 

Institutionele schuldeisers zijn maar een fractie van alle schuldeisers die claims hebben gemaakt tegen FTX. Er werden eerder door advocaten van FTX schattingen gemaakt dat de gezonken exchange tot wel 1 miljoen schuldeisers zou kunnen hebben. Desalniettemin is het te verwachten dat de instituties het leeuwendeel van de schuld vertegenwoordigen.

Eerder werd er al openbaar gemaakt dat de top 50 schuldeisers samen goed zijn voor meer dan 3 miljard dollar. Hierbij werden geen specifieke namen bekend gemaakt. Vooralsnog is het dus onbekend in hoeverre de instituties in het document geschaad zijn door het FTX fiasco. Wel toont het aan hoe alom reikend FTX is geweest.

FTX valt Binance aan

Deze week kreeg het FTX verhaal nog een interessant staartje. De CEO van Binance, Changpeng “CZ” Zhao, claimde dat FTX in de maanden voor zijn ondergang tientallen miljoenen uitgaf om Binance onderuit te halen. Volgens CZ zou FTX 43 miljoen dollar hebben betaald aan nieuwsplatformen om negatief nieuws over Binance te schrijven. 

De berichtgevingen gingen onder andere over het vermeende feit dat Binance geen goede reserves heeft. Volgens CZ is dit allemaal flauwekul, en is Binance “kerngezond.” Inmiddels is CZ gewend aan alle ‘FUD’ die Binance door de jaren over zich heen heeft gekregen. Hij vindt het jammer maar verwacht zeker niet dat het de exchange zal afremmen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie