Thom Derks Thom Derks
09/02/2023 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2023 12:30

SEC opent onderzoek naar crypto exchange Kraken

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
SEC gaat Terraform Labs, het bedrijf achter LUNA en UST, aanklagen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële waakhond van het land van de wereldreservemunt, is een onderzoek naar crypto exchange Kraken gestart. Volgens een rapportage van Bloomberg verdenkt de SEC Kraken ervan dat het beursplatform de financiële wetgeving omtrent effecten aan zijn laars lapt.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Vergevorderd stadium

Volgens de bronnen van Bloomberg zit het onderzoek van de SEC naar Kraken in een “vergevorderde fase” en is er mogelijk de komende dagen al sprake van een akkoord tussen de toezichthouder en het beursplatform. Het totstandkomen van een akkoord tussen de twee partijen betekent dat Kraken waarschijnlijk een boete moet betalen en dat de zaak daarmee is afgedaan.

Kraken is een grote beurspartij uit de Verenigde Staten waar je onder andere bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) kunt kopen en verkopen. Op basis van het dagelijkse handelsvolume staat Kraken wereldwijd momenteel op de vierde plek volgens de data van CoinGecko.

Vooralsnog weigert Kraken op de geruchten te reageren en lijkt het erop dat we de officiële berichtgeving moeten afwachten. Het weigeren van een reactie betekent over het algemeen dat de geruchten kloppen, al zal dit onderzoek van de SEC naar Kraken het beursplatform waarschijnlijk niet in grote problemen brengen.

Advertentie

Niet de eerste keer

Daarnaast is het niet de eerste keer dat Kraken wordt beboet voor het overtreden van de regels in de Verenigde Staten. In november ging Kraken nog akkoord met een boete van ruim 360.000 dollar aan de afdeling van het Amerikaanse ministerie van financiën die toeziet op de controle van buitenlandse assets.

Opvallend is dat het onderzoek van de SEC komt nadat de nieuwe CEO Dave Ripley in september zei dat het beursplatform niet van plan was om munten of tokens van de beurs te verwijderen die volgens de SEC kwalificeren als effecten.

De slepende rechtszaak tussen Ripple en de SEC gaat bijvoorbeeld over de kwalificatie van de XRP token. Volgens de SEC kwalificeert XRP als een effect en voordat partijen die aan het grote publiek mogen verkopen, moeten ze door een aantal juridische hoepels springen, iets wat Ripple niet deed voordat het de publieke verkoop begon.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie