Rico Engelbarts
10/06/2018 10:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2018 10:02

Wall Street Journal: twist tussen CME en BTC-exchange leidde tot onderzoek Amerikaanse instanties naar prijsmanipulaties

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
wall_street_journal_twist_tussen_CME_en_BTC_exchange_leidde_tot_amerikaans_prijsonderzoek

Toezichthouders van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) eisten naar verluidt uitgebreide handelsgegevens van verschillende cryptocurrency-exchanges, meldden betrokkenen aan The Wall Street Journal op 8 juni. Toezichthouders vroegen gegevens om te onderzoeken of manipulatie de prijzen in crypto-markten aan zou kunnen tasten.
Het onderzoek volgde de lancering van Bitcoin (BTC)-futures door de CME Group in december vorig jaar. CME vormt de prijzen van haar BTC-futures op basis van gegevens van vier crypto-exchanges: Bitstamp, Coinbase, itBit en Kraken, waar manipulatieve handel naar verluidt de waarde van BTC-futures had kunnen verstoren. Onderzoekers gaan achter handelsregelingen aan die gebruikt kunnen worden om de prijs van BTC-futures, die rechtstreeks door de overheid gereguleerd worden, te manipuleren.
Na de afwikkeling van het eerste contract in januari, heeft CME de vier exchanges verzocht de handelsgegevens te verstrekken. Een aantal weigerde echter mee te werken en verklaarden dat het verzoek te opdringerig was. De crypto-exchanges overhandigden hun gegevens pas toen CME het tijdsraam van haar verzoek inkortte van een dag tot enkele uren, zeiden de bronnen.
Volgens The Wall Street Journal (WSJ) heeft CME aanvankelijk getracht de informatie te verkrijgen via een extern, in Londen gevestigd bedrijf dat de BTC-prijs berekent die gebruikt moet worden voor haar futures-contracten. De bronnen voegden eraan toe dat de crypto-exchanges geen gegevens wilden overhandigen aan het Britse bedrijf , dat ook een eigen handelsplatform heeft.
Naar verluidt waren toezichthouders van de CFTC boos dat CME geen overeenkomsten met de crypto-exchanges heeft die de hen verplicht prijsgegevens te delen die gerelateerd zijn aan futures-contracten. Volgens de bronnen van de WSJ was de ruzie tussen CME en de crypto-exchanges een stimulans voor de CFTC om een onderzoek naar de zaak te openen.
CME-woordvoerster Laurie Bischel zei dat hun in Londen gevestigde index-aanbieder een openbaarmakings-overeenkomst met alle vier de exchanges heeft:

Alle deelnemende exchanges zijn verplicht om informatie te delen, inclusief samenwerking met onderzoeken en studies.

Kraken Chief Executive Jesse Powell vertelde aan de WSJ dat het “recentelijk verklaarde overzicht” van hoe BTC-prijzen futures-prijzen vormen “de betreffende exchanges de waarde en de kosten van hun index-participatie in twijfel doen trekken”.
Personen die bekend waren met de zaak vertelden aan de WSJ dat de CFTC hun onderzoek coördineert met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Vorige maand opende het ministerie een vergelijkbaar onderzoek naar de manipulatie van prijzen door BTC en Ethereum (ETH). Anonieme bronnen vertelden Bloomberg dat het ministerie van Justitie onderzoekt hoe handelaren prijzen kunnen manipuleren door middel van illegale activiteiten als spoofing en wash trading.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Advertentie