Tim Kamp Tim Kamp
23/12/2023 15:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/12/2023 14:08

Witwasonderzoek naar cryptobeurs gesloten wegens gebrek aan bewijs

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto criminaliteit daalt drastisch in eerste helft van 2023

Foto: mykhailo pavlenko/Shutterstock

Bulgarije heeft onlangs het geldwitwasonderzoek naar cryptobedrijf Nexo gesloten vanwege een gebrek aan bewijs. De zaak tegen Nexo, een platform gespecialiseerd in cryptofinanciële diensten, trok internationale aandacht na onderzoek door de Bulgaarse autoriteiten naar vermeende witwaspraktijken.

Grootste bank van Colombia lanceert eigen cryptobeurs en stablecoin
Grootste bank van Colombia lanceert eigen cryptobeurs en stablecoin

Cryptozaak gesloten in het voordeel van Nexo

Volgens de recente rapporten heeft Bulgarije officieel verklaard dat het onderzoek naar Nexo is beëindigd vanwege onvoldoende bewijs om de witwasbeschuldigingen te ondersteunen. Deze aankondiging komt na een grondig onderzoek naar de betrokkenheid van Nexo bij illegale financiële praktijken.

Het onderzoek naar Nexo startte in januari 2023. Volgens de beschuldigingen was er sprake van belastingovertredingen, bankieren zonder vergunning en computermisbruik. Het onderzoek richtte zich specifiek op vier leidinggevenden, luidt het rapport.

Het Bulgaarse Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat er “geen bewijs van criminele activiteit” is ontdekt. Daarnaast werd benadrukt dat er “geen bewijs van belastingovertredingen of computermisbruik tegen de beklaagden is aangetroffen.”

Nexo, dat wereldwijd opereert als cryptobeurs, bevindt zich nu in het middelpunt van de belangstelling na de plotselinge beëindiging van het onderzoek. Het bedrijf heeft herhaaldelijk zijn onschuld benadrukt en beweert te allen tijde te hebben voldaan aan geldende regelgeving.

Advertentie

Nexo spreekt van ‘politieke aanval’

Nexo heeft opgelucht gereageerd op de ontwikkelingen en benadrukt dat de sluiting van het onderzoek de integriteit van het bedrijf bevestigt. Het bedrijf blijft vasthouden aan zijn toewijding aan transparantie en regelgeving en stelt dat het altijd heeft samengewerkt met de autoriteiten om eventuele zorgen op te helderen.

“Het laten vallen van alle aanklachten tegen Nexo en zijn leidinggevenden door het Bulgaarse Openbaar Ministerie, met hun bevestiging dat er geen misdaden waren, toont ondubbelzinnig aan dat de hele aanval op Nexo politiek was en in de eerste plaats niet had mogen gebeuren,” vertelt Nexo-medeoprichter Antoni Trechev via e-mail.

“Het gaat ook ver om onze namen te zuiveren en is een rechtvaardiging voor alle goede actoren in crypto“, aldus Trechev.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie