Rico Engelbarts
23/11/2018 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2023 10:09

Zwitserse Nationale spoorwegmaatschappij test blockchain ID-management systeem

Nieuws

De nationale spoorwegmaatschappij van Zwitserland, de Schweizerische Bundesbahnen (SBB), liet in een persaankondiging weten dat het een succesvolle test achter de rug heeft voor een blockchain identiteitsmanagement systeem.
Het systeem is ontwikkeld door het Zwitserse blockchain bedrijf Linum Labs. Linum richt zich voornamelijk op het bouwen van gedecentraliseerde systemen, waaronder het op Ethereum gebaseerde identiteitsmanagement protocol uPort (ontwikkeld door onder andere startup incubator ConsenSys).
De test van het systeem vond plaats van mei tot november 2018. Het project is ontwikkeld om de efficiëntie van arbeidsintensieve processen te verbeteren en wordt voornamelijk gebruikt op bouwplaatsen van de SBB.
Tijdens de test registreerden werknemers hun digitale identiteit via de uPort app, waarmee ze zich vervolgens konden aan- en afmelden op de werkplaats. Het systeem registreerde aansluitend de aanwezigheid van de werknemers, evenals de behaalde trainingscertificaten.
Volgens Linum Labs is een op blockchain gebaseerde identiteit een perfecte aansluiting op een degelijke use-case: Zo beargumenteert het bedrijf dat werknemers de mogelijkheid moeten hebben hun identiteit zelf over te dragen tussen verschillende bedrijven, zonder dat een enkele partij hier de identiteit in beheer heeft. Hiernaast zijn er ook veel verschillende bedrijven en partijen die certificaten uitgeven.
De transportindustrie is al enige tijd blockchain-technologie aan het verkennen. Zo publiceerde Accenture recentelijk een onderzoeksrapport waarin werd gesteld dat de verwachting is dat zo’n 85% van de luchtvaart- en defensiebedrijven gebruikt gaat maken van blockchain-technologie in aanloop naar het jaar 2021.
Ook in de zeevaart wordt er naar de technologie gekeken; zo liet het Britse maritieme classificatie bedrijf Lloyd’s Register in een persaankondiging van 4 september weten dat het een blockchain model heeft ontwikkeld voor de registratie van schepen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, 'slechtste week ooit'
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Crypto Ontbijt: Marktcrash, flinke uitstroom ethereum-ETF’s & nieuwe Mt. Gox ronde
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Advertentie
crypto-insiders-icon