Rico Engelbarts
23/11/2018 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2023 10:09

Zwitserse Nationale spoorwegmaatschappij test blockchain ID-management systeem

Nieuws

De nationale spoorwegmaatschappij van Zwitserland, de Schweizerische Bundesbahnen (SBB), liet in een persaankondiging weten dat het een succesvolle test achter de rug heeft voor een blockchain identiteitsmanagement systeem.
Het systeem is ontwikkeld door het Zwitserse blockchain bedrijf Linum Labs. Linum richt zich voornamelijk op het bouwen van gedecentraliseerde systemen, waaronder het op Ethereum gebaseerde identiteitsmanagement protocol uPort (ontwikkeld door onder andere startup incubator ConsenSys).
De test van het systeem vond plaats van mei tot november 2018. Het project is ontwikkeld om de efficiëntie van arbeidsintensieve processen te verbeteren en wordt voornamelijk gebruikt op bouwplaatsen van de SBB.
Tijdens de test registreerden werknemers hun digitale identiteit via de uPort app, waarmee ze zich vervolgens konden aan- en afmelden op de werkplaats. Het systeem registreerde aansluitend de aanwezigheid van de werknemers, evenals de behaalde trainingscertificaten.
Volgens Linum Labs is een op blockchain gebaseerde identiteit een perfecte aansluiting op een degelijke use-case: Zo beargumenteert het bedrijf dat werknemers de mogelijkheid moeten hebben hun identiteit zelf over te dragen tussen verschillende bedrijven, zonder dat een enkele partij hier de identiteit in beheer heeft. Hiernaast zijn er ook veel verschillende bedrijven en partijen die certificaten uitgeven.
De transportindustrie is al enige tijd blockchain-technologie aan het verkennen. Zo publiceerde Accenture recentelijk een onderzoeksrapport waarin werd gesteld dat de verwachting is dat zo’n 85% van de luchtvaart- en defensiebedrijven gebruikt gaat maken van blockchain-technologie in aanloop naar het jaar 2021.
Ook in de zeevaart wordt er naar de technologie gekeken; zo liet het Britse maritieme classificatie bedrijf Lloyd’s Register in een persaankondiging van 4 september weten dat het een blockchain model heeft ontwikkeld voor de registratie van schepen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Crypto Ontbijt: Altcoins & Trump crash, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Advertentie