David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
08/09/2019 16:20 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 14:00 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: bullish setup

icon-columns
Columns

Wellicht heb je het al gelezen, wellicht nog niet: Crypto Insiders gaat een nieuwe dienst lanceren! Naast mijn wekelijkse column zal ik aldaar mijn steentje bijdragen aan nieuwe content. Denk aan trading signals, technische analyses, ask me anything (AMA) sessies, educatie en meer. Binnenkort lanceren we de bètaversie van deze dienst. Meer lezen over onze nieuwe service en hoe je je opgeeft voor de bèta? Klik hier!
Bitcoin is en blijft bullish en de consolidatie nadert een einde. Dat is eigenlijk wat ik in een notendop zie als ik naar de wekelijkse en dagelijkse grafiek van bitcoin (BTC) kijk. Vorige week beschreef ik nog dat het goed was om de consolidatie rustig af te wachten en dat er tegelijkertijd een bullish set-up aan het plaatsvinden was als gevolg van de descending wedge. De descending wedge pakte inderdaad bullish uit en zodra de koers uitbrak ging het direct op jacht naar de 50 dagen moving average (MA) die het de volgende dag brak en vervolgens haar support hierop vond, zoals goed is te zien in de dagelijkse grafiek van bitcoin in afbeelding 1. 
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_bullish_setup_afbeelding1Afbeelding 1: dagelijkse bitcoin (BTC) grafiek met MA en descending wedge
Daarbij komt ook nog eens dat de wekelijkse Stoch-RSI bullish aan het omrollen is en dat zowel de Relative-Strength-Index (RSI) alsmede de Commodity-Channel-Index (CCI) weer opklimmen. Als laatste zien we op de wekelijkse grafiek ook een sterke Bullish Engulfing Candle. De wekelijkse grafiek (afbeelding 2) ziet er bullish uit op het feit na dat we tot op heden enkel lagere highs hebben gemaakt, maar dat bespreek ik zometeen. 
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_bullish_setup_afbeelding2Afbeelding 2: wekelijkse bitcoin (BTC) grafiek met momentum indicatoren 
Terug naar de dagelijkse grafiek heb ik de Bollinger Bands (BB) er bij gepakt (afbeelding 3) en daar zien we dat de koers van bitcoin zich boven de middellijn van de BB bevindt en dat de dikte van de BB zeer smal is op het moment en daarbij zelfs smaller lijkt te worden. Dit vertelt mij dat, op basis van de dagelijkse BB, de trend bullish is en dat (vanwege de smalle range) de koers op het punt staat een grote koers swing te maken waarbij het voordeel van de twijfel ligt bij de bulls.
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_bullish_setup_afbeelding3Afbeelding 3: dagelijkse bitcoin (BTC) grafiek met Bollinger Bands
Het geheel ziet er in mijn optiek dus bullish uit, maar er zijn ook een aantal bearish kanttekeningen die ik wil maken. Zo zijn er in mijn optiek erg veel longs op Bitfinex ten opzichte van shorts. Respectievelijk 28.000 longs ten opzichte van 12.300 shorts en dit kent een sterk liquidatierisico voor een snelle koersdaling indien de stops van deze longs worden geraakt. Op basis van de grafiek en de prijsactie van de afgelopen tijd denk ik dat het gros van deze stops net onder de $9.000 ligt. Daarnaast laat de ichimoku cloud op de dagelijkse grafiek een bearish trend zien en is de Stoch-rsi op de dagelijkse grafiek ook enigszins overbought. Als laatste – en in mijn optiek het belangrijkste punt – maakt de koers van bitcoin op de wekelijkse grafiek enkel lager highs.
De basis op dit moment is dus bullish in mijn optiek, maar er zijn ook zeker wat uitdagingen die de markt dient te overwinnen. 
Zolang de koers van bitcoin standhoudt boven de 50 dagen MA en/of $10.000 verwacht ik een voortzetting van de rally en zelfs een nieuwe yearly high binnen niet al te lange tijd (maximaal acht weken). De eerste weerstand die ik dan zie is het niveau van de $11.000 die ook overeenkomt met de bovenste band van de BB. De tweede echte uitdaging zou zijn een close op de wekelijkse grafiek boven de $11.550 op Coinbase. Dit zou namelijk inhouden dat we een hogere close hebben bereikt na maanden van lagere closes en dit is echt heel belangrijk voor de trendbepaling. Echter, indien de koers toch naar beneden breekt, dan geloof ik dat de daling wat scherper zal zijn dan we de afgelopen weken hebben gezien. Mocht je een trader zijn op de middellange termijn dan zou ik in dit geval de stops wat verscherpen tot bijvoorbeeld $9.330, want een break door de vorige low zou zeer bearish zijn en dit komt eveneens overeen met de onderste band van de BB. 
Mijn outlook voor het moment is in ieder geval bullish maar ik ben niet blind voor de mogelijke gevaren.
Volgende week weten we meer, tot dan!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Tevens is David aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments en een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van zoveel mogelijk avonturen. Overdreven lekker leven is zijn motto! Op zijn YouTube kanaal (David van Ineveld) deelt hij zijn kennis, inzichten en ervaring omtrent het investeren, maar ook over andere onderwerpen waar hij dagelijks veel mee bezig is en waar hij het eindeloos lang over kan hebben! Daarnaast kun je David ook volgen op Instagram @davidvanineveld. David deelt een tot twee keer per week een video dus vergeet je niet te abonneren op zijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van een nieuwe upload. Het is een goede investering 😉

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag - wat is er gebeurd?
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag – wat is er gebeurd?
Column
Thom Derks
Columns
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie