David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
26/08/2019 10:12 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 13:47 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: De 21 weken MA

icon-columns
Columns

De bulls hebben afgelopen week niet doorgepakt, de 50 dagen Moving Average (MA) is niet gebroken en de upward sloping support-lijn zoals we die vorige week zagen is naar beneden gebroken. Toch zijn de koersen nog niet dieprood, zien altcoins een kleine opleving, blijft de koers van bitcoin nog steeds een hogere low maken en vindt het keer op keer support op de $10.000. Dit soort situaties, waarbij de koers gedurende lange tijd consolideert, zorgt voor veel verwarring en onzekerheid bij zowel bulls als bears. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? 
De grafieken zien er vrij bearish uit maar tegelijkertijd zie ik wel een kans voor een mooie entry. Laten we beginnen met de dagelijkse grafiek en vanuit daar door gaan naar de maandelijkse grafiek om vervolgens te eindigen met de wekelijkse grafiek.
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_21_weken_moving_average_MA_afbeelding1Afbeelding 1: dagelijkse bitcoin grafiek op Coinbase met 50 dagen MA
In bovenstaande dagelijkse grafiek zie ik een drietal zaken die wijzen op een bearish scenario:

  • Duidelijke rejectie van de 50 dagen MA.
  • De 50 dagen MA is downward sloping geworden.
  • De dagelijkse koers maakt al bijna maanden enkel lagere highs

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_21_weken_moving_average_MA_afbeelding2Afbeelding 2: maandelijkse bitcoin grafiek op Coinbase
De maandelijkse grafiek is eveneens een bearish ogend plaatje en dit komt voornamelijk door twee zaken:

  • De lange wicks aan de bovenkant van de monthly candles laat een sterke overhead resistance zien.
  • De Stoch-RSI is overbought

Maar wees gerust, het is niet alleen maar kommer en kwel. Op de wekelijkse grafiek zie ik namelijk een aantal mooie signalen voor een entry en de eerder genoemde bearish signalen hoeven niet zo erg te zijn als dat ze lijken. 
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_21_weken_moving_average_MA_afbeelding3Afbeelding 3: wekelijkse bitcoin grafiek op Coinbase
We hebben het er eigenlijk al een tijdje over en ook deze week komt het weer terug: de 21 weken MA. Vorige week beschreef ik al dat, indien de 50 dagen MA niet zou worden gebroken, ik mijn ogen zou richten op de 21 weken MA. Die mening is niet veranderd en na een analyse enkel sterker geworden. De 21 weken MA is namelijk sinds augustus 2015(!) een belangrijke trend indicator geweest, vooral in combinatie met zowel de RSI alsmede de Commodity Channel Index (CCI).
In afbeelding 3 heb ik de wekelijkse grafiek van de koers van bitcoin weergegeven met daarop de 21 weken MA alsmede de verschillende momentum indicatoren. De belangrijkste zaken die ik hierin zie is dat keer op keer de koers (indien deze zich boven de 21 weken MA bevond) haar support vond op de 21 weken MA en dat dit gepaard ging met een RSI van rond de 53 en een CCI van rond de 9. Tevens bevond de Stoch-RSI zich op deze momenten vaak in oversold gebied. De koers van bitcoin bevindt zich nu boven de 21 weken MA en heeft sinds de break-out op 1 april geen retest meer gemaakt van deze trendlijn. Echter, op dit moment lijkt de koers van bitcoin exact hetzelfde te doen als dat het meerdere malen heeft gedaan in het verleden: haar support vinden op de 21 weken MA terwijl de RSI bounced op de 53, de CCI de 9 aan tikt en de Stoch-RSI bullish omrolt. Op dit moment heeft de RSI een waarde van 60 en de CCI een waarde van 52 en daalt dit niveau met de week. De Stoch-RSI is al oversold en de bearish signalen op de dagelijkse alsmede de maandelijkse grafiek laten zien dat de koers op weg naar beneden is: richting de 21 weken MA. 
crypto_insiders_telegram_bannerNa letterlijk weken van consolidatie nadert dit proces een einde. Het kan nog een aantal dagen of misschien zelfs twee weken duren maar het einde is in zicht. Zowel de dagelijkse alsmede de maandelijkse grafiek laten zien dat er nog wat downside in het vat zit. Daarnaast is de discrepantie tussen longs en shorts op Bitfinex vrij groot (25.000 longs VS 7.400 shorts). De wekelijkse grafiek toont ook bearish signalen maar laat tevens een potentieel mooie entry zien op de 21 weken MA. Ik zei het al eerder maar nu is het echt aan bod: mijn focus ligt voor de komende we(e)k(en) volledig op de 21 weken MA. Mocht je de dip willen kopen dan is dit een niveau waar ik naar kijk.
Echter maak ik twee kanttekeningen bij het verhaal hierboven. Mocht de koers het niveau van de 21 weken MA bereiken dan zou ik persoonlijk de Stop-Loss (SL) wat ruimte geven. Juist omdat de 21 weken MA in het verleden zo een goede indicator is geweest zie je dat juist omtrent dit niveau de wicks sterk kunnen zijn omdat veel SL’s, shorts en buy orders hier omheen staan gepositioneerd. Om te voorkomen dat je wordt uitgewicked in een fake-out is het van belang je positie goed te sizen zodat je jouw SL meer ruimte kunt geven (een kleinere trade zorgt ervoor dat je jouw SL verder weg kunt zetten terwijl je Capital-at-Risk gelijk blijft ten opzichte van je portfolio). Het laatste punt is dat in mijn optiek de markt iets teveel denkt dat we nu naar beneden gaan. Juist in dit soort situaties zie je vaak dat de koers eerst naar boven gaat en pas daarna haar neerwaartse trend (op de korte termijn) vervolgt. Om te voorkomen dat je long gaat bij een fake-out naar boven zie ik alle opwaartse prijs actie tot de $12.500 als ‘onbelangrijk’ daar we tot op dat niveau geen belangrijke high hebben genoteerd. 
De grafieken laten dus op de korte termijn downside zien maar de middellange en lange termijn trend is in mijn optiek zeer zeker bullish en daardoor ben ik dat ook.
Vroeg of laat zal de koers de 21 weken MA weer aanraken en persoonlijk denk ik dat dit niet heel lang meer gaat duren. De 21 weken MA bevindt zich op dit moment op het niveau van $8.900 maar dit zal spoedig $9.000 zijn.
Let the game begin! Tot volgende week!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Hij is aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments, educator in de Digital Asset space en deelt wekelijks zijn kennis over investeren op zijn Youtube en Instagram Kanaal. Hij heeft intussen meer dan 8 jaar ervaring op het gebied van investeren en is een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van avonturen. Zijn motto is “overdreven lekker leven!”

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Columns nieuws

Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie