David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
14/10/2019 11:17 6 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 14:44 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Geen 200 dagen MA, geen bullish trend

icon-columns
Columns
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_geen_200_dagen_moving_average_geen_bullish_trend

De bulls gingen er afgelopen week vol tegenaan en zette, nadat de koers van bitcoin (BTC) dipte tot een niveau van $7.763 op Coinbase, een tegenaanval in. Nog diezelfde dag steeg de koers met bijna 4,5% en haalde een hoogtepunt op $8.313 om vervolgens de dag net iets lager af te sluiten op $8.205. Het momentum was echter gezet en in de daarop volgende dagen zette de rally zich voort. Eerst op jacht naar de weerstand rond de $8.500, de bovenkant van het kanaal waar we ons al een tijdje in bevinden, en vervolgens naar de echte weerstand: de 200 dagen moving average (MA). Afgelopen week waarschuwde ik al om voorzichtig te zijn en dat ik persoonlijk eerst conformatie wilde van een close en support boven de 200 dagen MA. Afgelopen vrijdag werd de aanval ingezet op de 200 dagen MA en klom de koers tot een hoogtepunt van $8.820, maar het mocht niet baten: Er was geen volume, de bulls hadden niet de kracht en de koers gleed terug om een close te maken net onder de 200 dagen MA. De 200 dagen MA was letterlijk te sterk en het vertrouwen zakte weg. De koers gleed verder omlaag naar een niveau van net onder de $8.300, waar deze vrijdag en zaterdag consolideerde. Gisteren zagen we een kleine rally, maar de kracht was er niet. Hoewel de wekelijkse grafiek er candle-technisch en momentum-technisch vrij goed uitziet kan ik dat niet echt zeggen van de dagelijkse grafiek. Afgelopen week beschreef ik in mijn Macro Video in onze members-omgeving hoe een toenemend volume voor mij van belang zou zijn om een succesvolle break door de 200 dagen MA te onderscheiden van een fake-out. Dit volume ontbrak echter en in ons gratis discussiekanaal op Telegram waarschuwde ik hier al voor. De 200 dagen MA is te sterk en daarmee is de trend op de korte termijn nog steeds bearish, maar tegelijkertijd zien we ook dat de koers standhoudt op een niveau van $8.300-8.400 en ho eens, zelfs support laat zien op de 4-uurs grafiek? Wat moeten we hiermee? Ik heb een aantal ideeën dus laten we de grafiek er maar weer eens bijpakken.
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_geen_200_dagen_moving_average_geen_bullish_trend_afbeelding1Afbeelding 1: dagelijkse bitcoin (BTC) grafiek op Coinbase
In bovenstaande afbeelding heb ik de dagelijkse grafiek van bitcoin weergegeven. Hierop vallen twee zaken duidelijk op: Allereerst is goed te zien hoe de 200 dagen MA (zwarte lijn) als een onbreekbare weerstand gold de afgelopen week en direct als een stop voor de rally fungeerde nadat de koers aan de bovenzijde van het kanaal uitbrak. Vervolgens is ook goed te zien dat, nadat de koers niet door de 200 dagen MA wist te breken, de koers weer terugviel het kanaal in. Desalniettemin valt mij op dat de koers haar support meerdere malen vond op de $8.250 en dit is vooral goed te zien op de 4-uurs grafiek (afbeelding 2).
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_geen_200_dagen_moving_average_geen_bullish_trend_afbeelding2Afbeelding 2: 4-uurs grafiek bitcoin (BTC) op Coinbase
Na de mislukte break van de 200 dagen MA viel de koers dus terug het kanaal in, maar vond direct support op het niveau van de $8.250. Kortetermijn-traders zijn namelijk nog steeds bullish en hadden hun kooporders klaarstaan op het support-niveau van $8.250, die op de kortere termijn grafieken (zoals de 4-uurs grafiek) goed te zien is (bovenste horizontale blauwe lijn). Afgelopen avond brak de koers nogmaals even naar beneden, maar weer lieten traders zien de moed te houden en stonden er orders klaar op het niveau van $8.135. Dit niveau was namelijk het support-niveau voordat de koers van bitcoin afgelopen week uit het kanaal brak (de zwarte cirkels). Tot op heden zijn handelaren over het algemeen nog bullish en wordt er voornamelijk gekocht op support in plaats van verkocht op de weerstand (behalve dan op de 200 dagen MA). het bovenstaande plaatje is een ideaal klimaat voor scalpers die gebruikmaken van nauwe kanalen en kopen op support en verkopen op weerstand (of vice versa). Voor de trader op de iets langere termijn is dit echter van minder grote waarde, maar toch vind ik dat we weer genoeg informatie tot onze beschikking om tot een zinnige analyse en scenario-vorming te komen. 
Zo zie ik de volgende scenario’s voor mij. Indien we nogmaals de $8.250 breken zonder daarvoor de schuine aflopende weerstandslijn te breken, dan is een duidelijke descending triangle in play en geloof ik niet dat het support-niveau rond de $8.135 nogmaals standhoudt. In dat geval gaan we naar verwachting terug naar de onderkant van het kanaal dat zich rond de $7.700 bevindt. crypto-insiders_telegram_bannerSupport op de onderkant van het kanaal is in mijn optiek van zeer groot belang als we nog iets van bullish momentum willen behouden in de markt. Mocht dit echter niet stand houden dan verwacht ik echt dat we naar de support-zone gaan bij $6.800-6.500.
Als gevolg van de descending triangle op de 4-uurs grafiek, de mislukte poging om de 200 dagen MA te breken, het fragiele support (lees: laag volume) waar we ons nu op bevinden en de afvlakkende 200 dagen MA en 21 weken MA, is het geheel toch wel vrij bearish. De candles op de wekelijkse grafiek (afbeelding 3) en maandelijkse grafiek (afbeelding 4) zien er weliswaar hoopvol uit. De wekelijkse grafiek laat namelijk een flinke groene candle zien en op de maandelijkse grafiek zien we een doji (teken van twijfel en een potentiële reversal).
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_geen_200_dagen_moving_average_geen_bullish_trend_afbeelding3Afbeelding 3: wekelijkse bitcoin (BTC) grafiek op Coinbase
Maar tegelijkertijd laat de lange groene wick op de wekelijkse candle een flinke overhead resistance zien en ziet de vlakke (en misschien zelfs neerwaarts?!) ogende 21 weken MA er ronduit waardeloos uit.
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_geen_200_dagen_moving_average_geen_bullish_trend_afbeelding4Afbeelding 4: maandelijkse bitcoin (BTC) grafiek op Coinbase

De maandelijkse grafiek ziet er misschien nog wel het beste uit als gevolg van de doji en het tweeledig support op het niveau van $7.700, maar laat je niet te snel uitlokken en wacht op confirmatie.


Crypto Insider David maakt wekelijkse ?Macro Updates? voor in onze members-omgeving! Klik hieronder voor een voorproefje op zijn uitgebreide analyses op beeld

Surf nu naar https://members.crypto-insiders.nl om je aan te melden voor een ⚡️gratis⚡️ maand lidmaatschap op exclusieve content!


Ik zeg het de afgelopen twee weken al en mijn standpunt is tot op heden niet gewijzigd. De momentum-indicatoren op de wekelijkse grafiek laten weliswaar voldoende ruimte zien voor een bullish omdraai en op dit moment vinden we weliswaar support boven de $8.250 (zij het fragiel). De situatie blijft in mijn optiek bearish totdat we de 200 dagen MA hebben gebroken en hier ook support op vinden. Geen 200 dagen MA, geen bullish feestje. Ik zou pas overwegen een langere termijn positie in te nemen (of te vergroten) bij een succesvolle break door de 200 dagen MA of indien we in de zone komen van $6.500-6.800. Tot die tijd blijf ik afwachten. Mocht de koers door de 200 dagen MA breken dan gelden de weerstandsniveaus zoals ik die afgelopen week besprak nog steeds. Persoonlijk geniet ik enorm van dit klimaat, want het is echt enorm spannend en biedt kansen voor zowel de long als de short trader maar geduld is heel belangrijk.
Tot volgende week!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Tevens is David aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments en een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van zoveel mogelijk avonturen. Overdreven lekker leven is zijn motto! Op zijn YouTube kanaal (David van Ineveld) deelt hij zijn kennis, inzichten en ervaring omtrent het investeren, maar ook over andere onderwerpen waar hij dagelijks veel mee bezig is en waar hij het eindeloos lang over kan hebben! Daarnaast kun je David ook volgen op Instagram @davidvanineveld. David deelt een tot twee keer per week een video dus vergeet je niet te abonneren op zijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van een nieuwe upload. Het is een goede investering 😉

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie