Columns

Ethereum, Solana, of iets anders? Kwebbelkops NFT blockchain keuzehandboek

icon-columns
Columns
Ethereum, Solana, of iets anders? Kwebbelkops NFT blockchain keuzehandboek

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk de basiskennis over non-fungible tokens (NFT) in de vingers. Je weet wat het is, welk doel het dient, en wellicht heb je zelf wel een mooi kunstwerk op de kop getikt! Een vraag die ik toch nog enorm vaak krijg: welke blockchain is nou het beste om een NFT op te kopen? Ethereum, Solana, Polygon, Binance Smart Chain, er zijn zo veel blockchains dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaag zet ik ze uiteen, zodat jij precies weet wat bij jou past. Lets do this!

Wat is de blockchain en waarom is het belangrijk voor NFTs?

De blockchain is het mechanisme achter de authenticiteit van de NFT. Iedere NFT is een soort unieke cryptomunt. Het feit dat deze bestaat ligt vastgelegd in de code op de blockchain. Het is net als geld overmaken via een tikkie: je stuurt je geld en een bank stelt vast dat dit jouw geld is en dat je dit mag sturen. Zo verifieert de blockchain dit ook. Deze informatie stapelt zich op in zogenoemde blocks. Zie het als een Word document die iedere keer een paragraaf groeit als er iets nieuws gebeurt. Al deze paragrafen samen vormen een ketting (chain) aan informatie, en voilà!

Nu vraag je je wellicht af: “Maar Jordi, als het zo eenvoudig is, waarom is er dan keuze tussen verschillende blockchains?” Helaas is het antwoord hierop precies waar het erg technisch en ingewikkeld wordt. Het gaat hierbij om het validatiemechanisme. Een extreme vereenvoudiging van dit begrip is dat de manier waarop de “paragraafjes” gemaakt worden verschilt per blockchain. Ik weet dat dit vaag klinkt, maar ik kom hier nog op terug.

Om de keuze te maken tussen de verschillende blockchains zijn er een aantal afwegingen die jij als koper of verkoper moet maken. Een aantal aspecten die per blockchain verschillen zijn onder andere snelheid, marktgrootte, kosten en energieverbruik. Hiernaast zijn er nog tientallen kleine verschillen, maar deze zullen voor de gemiddelde gebruiker weinig uitmaken. Laten we even naar de opties kijken.

Ethereum het populairst voor NFTs

Over het algemeen wordt Ethereum als de koning van de NFT’s gezien. Ethereum is het populairste platform om NFT’s te verhandelen en zit momenteel op een astronomisch handelsvolume van 30 miljard dollar. De Ethereum blockchain heeft verreweg de grootste afzetmarkt, en wordt het meest ondersteund in alle digitale applicaties. Bekende NFT projecten als Bored Ape Yacht Club, Crypto Punks en noem het maar op, staan op deze blockchain. Dus waarom deze blockchain? Simpelweg omdat Ethereum het grootste marktaandeel heeft. Maar liefst 90% van alle digitale goederen worden op de Ethereum blockchain verhandeld. Het lanceren van een collectie op dit platform biedt dus simpelweg de beste kansen.

Maar wat zijn dan de nadelen van Ethereum? Het eerste en voornaamste nadeel is dat het veel energie verbruikt. NFTs ontvangen erg veel kritiek en het grote energieverbruik is hier één van. Ethereum hanteert een Proof of Work (PoW) mechanisme en is een van die validatiemechanismen waar ik het eerder over had. Om een NFT goed te keuren op de blockchain, moet er een ingewikkelde puzzel opgelost worden. Dit wordt gedaan door krachtige computers die een hoop energie gebruiken. Dit heet mining en in ruil hiervoor worden miners betaald in ether, de zogenoemde gas fees. Dit brengt ons meteen bij het tweede nadeel van Ethereum: de kosten.

Ethereum is ongelofelijk duur als het gaat om transacties. Een enkele transactie op Ethereum kan je, afhankelijk van de drukte op het netwerk, al snel tientallen tot soms honderden euro’s kosten. Dit maakt het voor kleinere projecten en kopers met minder budget simpelweg te duur om op het Ethereum netwerk te handelen. De prijzen van de transactie liggen soms hoger dan de prijs van een NFT.

Solana sterke opkomer in NFTs

Maar wat zijn dan de alternatieven? Solana, met SOL als munt, is na Ethereum de grootste blockchain voor NFTs. Solana is een van de snelste blockchains die er is en hanteert in tegenstelling tot Ethereum een Proof of Stake (PoS) mechanisme. In dit mechanisme komt keuren SOL houders de transacties goed. Het voordeel hiervan is dat het enorm snel werkt en minimaal energie verbruikt. Hierdoor is het gebruik van Solana een stuk goedkoper. Transacties kosten enkele centen en zijn binnen milliseconde goedgekeurd. Dit, in combinatie met het lage energie verbruik, maakt Solana enorm populair en daarom een goed alternatief op Ethereum. Solana is recentelijk ook toegevoegd aan het populaire NFT marktplaats Opensea en is dus toegankelijker dan ooit.

Het nadeel van Solana is wel dat de markt nog significant kleiner is dan Ethereum. Ook is het Solana netwerk soms wat instabiel en is het afgelopen jaren meerdere keren uitgevallen. Zeker op momenten van een project lancering kan dit een enorme domper zijn.

Andere blockchain alternatieven voor NFTs?

Maar zijn er dan ook andere alternatieven? Jawel, maar het is de vraag of je hieraan moet beginnen. Tezos (XTZ), Fantom (FTM), Binance smart chain (BSC) en Worldwide Asset Exchange (WAX) zijn allemaal blockchains die hun markt net hebben net opgebouwd. Allemaal zijn ze net wat anders. Zijn deze blockchains goed? Absoluut. Moet je deze blockchains willen gebruiken? Dat hangt ervan af.

Deze blockchains zijn allemaal werkend, over het algemeen veilig, en er zitten getalenteerde kunstenaars op. De kans dat je op een van deze blockchains een mooie duit geld kan verdienen aan je NFT is echter een stuk kleiner en het lanceren en verkopen van een collectie op deze blockchains is ook een stuk moeilijker. Zit je alleen maar in de NFT-wereld om geld te verdienen? Dan is Ethereum of Solana een betere optie voor je. Ben je gewoon geïnteresseerd in NFTs? Neem dan zeker ook een kijkje naar deze blockchains. Overigens maakt Ethereum in september ook de overstap naar PoS en dat moet in een later stadium de kosten en het verbruik omlaag brengen.

Een hele hoop informatie om te laten bezinken, maar één ding is zeker: je hebt de basis nu onder de knie. Zorg dat je je goed inleest voordat je met een blockchain aan de haal gaat, het internet is hierin je beste vriend. Er is namelijk nog  veel meer informatie te vergaren die jou een slimmere investeerder in de NFT-wereld maakt.

Deel dit artikel
Michiel Ipenburg

Technisch analist Michiel kwam in 2014 voor het eerst in aanraking met Bitcoin en blockchain-technologie. Ondanks zijn interesse direct was gewekt duurde het tot 2015 voordat hij daadwerkelijk zijn eerste bitcoin in bezit had.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie