Timo Bult Timo Bult Timo Bult
06/03/2021 09:35 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/03/2021 09:35 Columns

Timo’s take: Deze unieke crypto tokens zijn opeens enorm populair, maar wat kan je ermee?

icon-columns
Columns
Timo’s take: Deze unieke crypto tokens zijn opeens enorm populair, maar wat kan je ermee

De afgelopen weken is mij opgevallen hoe de markt voor NFT’s geëxplodeerd is. Een aantal bekende artiesten, waaronder Grimes, zetten hun eerste stap in de cryptowereld door NFT’s te veilen. Zij haalden hiermee in sommige gevallen miljoenen op. Maar wat zijn het eigenlijk, en welke NFT-projecten zijn interessant om in de gaten te houden? In Timo’s take van deze week kijk ik naar de digitale verzamelobjecten van de toekomst!

Digitaal maar toch uniek

Niet iedereen zal wellicht bekend zijn met de afkorting “NFT.” Daarom hier een korte uitleg. Een NFT, of non-fungible token, is een digitaal object dat uniek is. Non-fungible betekent vrij vertaald “niet vervangbaar.” Wanneer je 1 bitcoin (BTC) omwisselt voor een andere bitcoin, dan bezit je eigenlijk hetzelfde. NFT’s zijn tokens die juist uniek zijn en dus niet vervangbaar zijn.

En hoe werkt dat ongeveer? Stel je hebt een digitaal kunstwerk gemaakt dan kan je deze omzetten in zo’n token. Jouw kunstwerk wordt in dit geval als token op de blockchain vertegenwoordigd. Dit kan bijvoorbeeld met Decentraland, een project gebaseerd op Ethereum (ETH). Dit token kan je net als een ETH of BTC coin verkopen,  vaak middels veilingen. Zodra je je NFT verkocht hebt, zal de transactie vastgelegd worden op de blockchain waarmee kan worden bewezen dat de nieuwe eigenaar ook daadwerkelijk de eigenaar is van jouw kunstwerk!

Het belangrijke hieraan is dat je normaal gesproken een digitaal bestand natuurlijk gewoon kan kopiëren. En de nieuwe eigenaar van jouw digitale kunstwerk kan dit nog steeds doen. Maar het is de transactie van het unieke token vanuit de wallet van de kunstenaar die bewijst wie de eigenaar is van het origineel. Mocht de volgende eigenaar de NFT weer doorverkopen dan kan de transactie altijd worden herleid tot aan de originele kunstenaar.

De toekomst van digitale kunst, of is er meer?

De opkomst van NFT’s hebben de afgelopen tijd bizarre digitale verzamelobjecten opgeleverd. Denk bijvoorbeeld aan CryptoKitties, of het “Gucci Spook” dat al eens is geveild voor $3.600 en nu te koop staat voor $16.300!

NFT’s kunnen echter voor veel meer dingen gebruikt worden dan Gucci spoken, welke sommigen blijkbaar digitale kunst noemen. Denk bijvoorbeeld aan de NFT’s van Enjin die in-game items vertegenwoordigen. Waar je voorheen slechts een digitaal wapen bezat binnen een specifiek spel, kan je met de Enjin NFT’s nu ook een daadwerkelijk bewijs van eigendom krijgen. Hiermee kan jouw digitale wapen ook buiten het spel om worden verhandeld voor echt geld. Deze daadwerkelijke monetaire waarde en schaarste van digitale objecten brengt een heel nieuw aspect naar de gaming-wereld. Dit is dan ook waarom ik Enjin een interessant project vind en het heel goed in de gaten houd.

De mogelijkheid om een unieke token digitaal vast te leggen en te versturen brengt daarnaast ook serieuzere use-cases met zich mee. Zo kan een NFT je huis vertegenwoordigen waarmee de overdracht bij de verkoop veel makkelijker en sneller kan verlopen. Of iets meer alledaags; festivaltickets kunnen ook als NFT’s worden uitgegeven. Fraude is daarmee verleden tijd! Ik zie het NFT concept dan ook als iets wat uit kan groeien tot een zeer belangrijk onderdeel van onze digitale toekomst.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag - wat is er gebeurd?
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag – wat is er gebeurd?
Column
Thom Derks
Columns
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie