Timo Bult Timo Bult Timo Bult
28/01/2023 17:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/01/2023 17:30 Columns

Timo’s take: Imago Bitcoin als ‘vieze’ energieslurper is onterecht

icon-columns
Columns
Polémica en la minería de Bitcoin: quemar neumáticos por energía

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin mining is een fundamenteel onderdeel van Bitcoin. Het maakt het netwerk veilig en gedecentraliseerd. Mining is echter ook een punt waar veel critici naar wijzen als enorm nadeel van de crypto, en zetten Bitcoin vervolgens weg als vieze energieslurper. Dit imago vind ik steeds minder terecht, zeker met het oog op de toekomst.

Volg je mij al op Twitter? Op Twitter deel ik regelmatig interessante ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg mij om er als eerste bij te zijn!

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin als oplossing voor methaanprobleem?

Wanneer men het over klimaatverandering heeft, denken de meesten waarschijnlijk aan CO2. Maar er is nog een veel schadelijker broeikasgas: methaan. Dit gas houdt in de eerste 12 jaar dat het in de lucht hangt 86 keer meer warmte vast dan CO2. De trend die we hieronder zien is dan ook zorgelijk.

De website Nature stelt dat de methaanuitstoot rond het jaar 2000 nog consolideerde maar sinds 2007 vervolgens een “snelle en mysterieuze” versnelling ziet. Oorzaken liggen in de hoek van olie- en gasproductie, vuilnisbelten en veeteelt. Ook zijn er meer natuurlijke oorzaken zoals toenemende activiteiten van microben in draslanden, de waarschijnlijke reden van de snelle toename over de afgelopen jaren, aldus Nature. 

Hoe warmer het op aarde wordt, hoe sneller dit natuurlijke proces waarschijnlijk verloopt. Kortom, er is werk aan de winkel. Methaanuitstoot waar wij zelf direct verantwoordelijk voor zijn zoals olie- en gasproductie kunnen we verminderen. En jawel, het minen van bitcoin kan hier een helpende hand bieden.

Advertentie

Bitcoin minen om de schade te minimaliseren

Omdat bitcoin miners mobiel en flexibel zijn, kunnen ze vrijwel overal worden ingezet. Dus ook bij olievelden waar normaal gesproken methaan, dat een bijproduct is, wordt vrijgelaten in de natuur of afgefakkeld. De verbranding zet het methaan om in CO2. Echter is deze verbranding niet volledig. 

Bitcoin miners kunnen met generatoren de methaan omzetten in elektriciteit en hier BTC mee minen. De verbranding daarvan is vele malen vollediger. Analist Daniel Batten liet mij vorig jaar in een reactie op Twitter het volgende weten:

“Volgens gegevens van het IEA wordt bij het affakkelen 92% van het methaan verbrand. Moderne generatoren verbranden meer dan 99%. Crusoe’s generator verbrandt 99,89%. Dus tussen de 8 en 80 keer minder restmethaan.”

De grote oliereus ExxonMobil test het toepassen hiervan en er zijn al een aantal partijen die het al commercieel toepassen. Ditzelfde kan worden gedaan op vuilnisbelten waar ook veel methaan vrijkomt. Zie bijvoorbeeld de startup Vespene. 

Waar misschien nu de kritiek op Bitcoin nog terecht is, gaat de trend de goede richting op. Op dit moment komt naar schatting 60% van de rekenkracht voort uit duurzame energiebronnen. Daarnaast is de efficiëntie van het netwerk het afgelopen jaar toegenomen met 16%. Kortom, ik verwacht dat Bitcoin in de toekomst zijn imago als ‘vieze’ energieslurper van zich af kunnen schudden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie