Erik Juffermans Erik Juffermans
22/01/2023 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2023 14:00

Bitcoin mining is nu voor bijna 60% duurzaam: onderzoek

icon-mining
Mining
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Het was alles behalve een geweldig 2022 voor bitcoin (BTC) en de crypto sector. Maar er zijn genoeg redenen om met hoop en optimisme naar de toekomst te kijken. Een van die redenen is de groeiende duurzaamheid van bitcoin mining. Volgens een nieuw onderzoek van de Bitcoin Mining Council (BMC) wordt inmiddels 58,9% van alle bitcoin gemined met duurzame energie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining wordt duurzamer

Het is positief nieuws en een sterk argument tegen de veelgehoorde kritiek dat bitcoin mining een aanslag op het milieu is. Er is echter wel een kleine kanttekening nodig: de cijfers van de BMC vertegenwoordigen niet alle bitcoin miners,  itets minder dan de helft van de totale hash rate (48,4%) wordt door de BMC gerepresenteerd.

Naast leden van de BMC bevat het onderzoek ook data van een groot aantal miners die niet aangesloten zijn bij de BMC. Over de duurzaamheid van de totale bitcoin mining industrie geeft het onderzoek echter geen gedetailleerde cijfers. Wel is het een indicator dat het zeker de goede kant op gaat. 

“De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat leden van de BMC en andere deelnemers momenteel elektriciteit gebruiken dat voor 63,8% afkomstig is uit duurzame bronnen. Gebaseerd op deze data is de duurzaamheid van de globale bitcoin mining sector gestegen tot 58,9%. Hiermee blijft het een van de meest duurzame sectoren op aarde.”

Alhoewel het energieverbruik dus grotendeels duurzaam is, neemt dat niet weg dat de overige pakweg 40% niet duurzaam is. Daarnaast is het totale energieverbruik van bitcoin mining geen kleinigheidje. Het ligt namelijk op maar liefst 102,3 terawattuur (TWh) per jaar, volgens schattingen van de Cambridge Bitcoin Electricity Conmsumption Index (CBECI), bijna zo veel als heel Nederland.

Proof of stake de oplossing?

Ondanks dat bitcoin mining dus een mooie trend laat zien wat betreft verduurzaming, blijft de kritiek overeind. Dit is een van de redenen waarom proof of stake (PoS) systemen in de smaak zijn. Na de transitie van Ethereum (ETH) naar een PoS afgelopen september daalde diens energieverbruik met 99,9%.

Genoeg reden om de transitie te maken zou je denken, maar volgens bitcoin voorstanders zou een dergelijke overstap juist een grote fout zijn voor het netwerk.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Advertentie

Trending Mining nieuws

Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst
Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst
Aandelen van deze bitcoin miner en Nvidia AI partner kunnen 50% stijgen
‘Aandelen van deze bitcoin miner en Nvidia-partner kunnen 50% stijgen’
Advertentie