Timo Bult Timo Bult Timo Bult
20/02/2021 09:10 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/02/2021 09:10 Columns

Timo’s take: Ripple (XRP) rechtszaak begint, wat kunnen we verwachten?

icon-columns
Columns
Timo’s take Ripple (XRP) rechtszaak begint, wat kunnen we verwachten

De langverwachte rechtszaak tegen Ripple en co. begint maandag. Het is een veel besproken onderwerp met wilde geruchten over wat de uitkomst zal zijn en wat dit met de XRP koers zal gaan doen. Maar wat staat er eigenlijk in die aanklacht, en wat gebeurt er mocht Ripple verliezen?

De aanklacht

Te beginnen met de aanklacht zelf. De aanklacht van de Securities and Exchange Commission (SEC) draait om meerdere zaken, waarvan de XRP verkopen door Ripple, CEO Brad Garlinghouse en voorzitter Chris Larsen de hoofzaken zijn. De SEC beschuldigt deze partijen ervan illegaal effecten te hebben verkocht in de vorm van 14,6 miljard XRP ter waarde van $1,38 miljard. Zij verkochten de XRP op een markt die weinig informatie had over Ripple en XRP aangezien Garlinghousen en Larsen zelf konden bepalen welke informatie zij naar buiten brachten.
Het grote probleem is dat XRP een investeringscontract is volgens de SEC. En die mogen niet zomaar zonder registratie verkocht worden. Al sinds 2013 verkochten de heren en Ripple XRP, ondanks het feit dat in 2012 al door hun eigen juridische team werd gewaarschuwd dat XRP als investeringscontract aangemerkt kon worden. Bovendien blijkt uit de aanklacht dat Ripple in 2017 de verkoop begon te versnellen aangezien het bedrijf zelf weinig winst wist te maken. De verkoop van XRP is dus een soort infuus voor Ripple.
Uit een recente aanpassing aan de aanklacht blijkt daarnaast ook nog eens dat de XRP prijs werd gemanipuleerd. Zo zou de CFO van Ripple Larsen en Garlinghouse hebben laten weten dat er “een voortzettende neerwaartse druk op de prijs van XRP bestaat” en dat de Market Maker wellicht “de XRP verkoop wat terug zou moeten schroeven voor een paar dagen om te zien of het de prijs stabiliseert.” Larsen en Garlinghouse gingen akkoord met dit voorstel. Foute boel dus!

Wat de SEC eist

Uiteraard gaat het 71 pagina tellende document nog een stuk dieper in op de zaak. Kijken we naar de eisen dan zien we dat deze niet bepaald mals zijn. In de aanklacht worden vier dingen geëist. 1. Ripple, Garlinghousen en Larsen mogen geen XRP meer verkopen of uitdelen. 2. Alle winsten en opbrengsten moeten worden afgedragen aan de SEC. 3. Ripple en co. mogen geen “digital asset securities” meer aanbieden. En 4, de gedaagden moeten fikse boetes betalen.
Mocht de rechter de SEC in het gelijkstellen dan zou XRP als effect worden aangemerkt. Dit zou betekenen dat Ripple zich moet registreren bij de SEC, mocht het de bovenstaande boetes überhaupt overleven. Vergeet niet dat het grootste deel van de operationele kosten van Ripple uit de XRP verkopen worden betaald. Mag Ripple geen XRP meer verkopen dan zou dit hoogstwaarschijnlijk de ondergang van het bedrijf betekenen. Maar hoe zit het met XRP zelf?

De mogelijke gevolgen voor XRP

Stel Ripple verliest de zaak dan kan het in principe weggaan uit de Verenigde Staten. Maar ook als Ripple ten onder gaat dan zou XRP gewoon blijven bestaan. Maar de grote vraag is in hoeverre het zijn oorspronkelijke doel dan nog kan dienen, het faciliteren van internationale overboekingen; een concurrent van het SWIFT netwerk. Als XRP niet meer verhandeld mag worden in de VS dan valt die markt weg. En dat is problematisch. Zo blijkt uit data van Statista dat de VS verreweg de grootste markt is voor internationale overboekingen. Valt die markt weg dan heeft XRP dus eigenlijk vrijwel geen nut meer als netwerk voor internationale overboekingen.
Uiteraard kan Ripple de zaak ook winnen. In dat geval is het mogelijk dat XRP en zijn netwerk alsnog uitgroeien tot een snelle en goedkope oplossing voor internationale overboekingen voor financiële bedrijven. Op dit moment zie ik een investering in XRP echter als al je fiches op rood of zwart inzetten; een grote gok dus. Zeker gezien de relatief hoge XRP prijs ondanks het feit dat Ripple dus in diepe problemen lijkt te zitten.
De rechtszaak begint aanstaande maandag, 22 februari. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er dan al duidelijkheid zal komen over de toekomst van XRP en Ripple. Een schikking tussen de SEC en Ripple lijkt er ook nog niet in te zitten. En komt die schikking er wel, dan is alsnog de vraag of XRP als effect wordt aangemerkt, wat ongeveer dezelfde uitkomst zou hebben als hierboven beschreven. Kortom, het is waarschijnlijk dat we nog maanden moeten wachten totdat er duidelijkheid komt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag - wat is er gebeurd?
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag – wat is er gebeurd?
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Column
Thom Derks
Columns
Advertentie