Bitcoin kopen? Momenteel het goedkoopst bij Bitvavo

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: De koers ligt op dun ijs!

De week is weer voorbij en de koers van bitcoin hangt aan een dun draadje. Na meerdere dagen een mislukte poging te hebben gedaan om de 200 dagen Moving Average (MA) te breken zakte de koers zondag tot een niveau van $7.780 op Coinbase. Tot op heden is het de markt niet gelukt om de sterke en o zo belangrijke 200 dagen MA te breken, maar tegelijkertijd is de koers (nog) niet dieper gezakt dan het dieptepunt van $7.701 die een week eerder werd gevestigd. 

Ik sloot vorige week af met twee zaken die we in de gaten dienden te houden:

  1. Indien de koers rond dit niveau blijft met een dip tot bijvoorbeeld max $7.400, dan zou het een mooi moment kunnen zijn om long te gaan. Maar geen haast! Laat de markt zichzelf maar even bewijzen en zet je stop-loss in dat geval strak. 
  2. Indien de koers toch verder zakt, dan geloof ik dat we sterk support zullen tegenkomen in het vrij grote en sterke support-gebied van $6.200-$6.800. Hier hebben we in het verleden uiteraard ook veel support ervaren en het volumeprofiel zoals te zien in afbeelding 2 bevestigt dit ook.
- Advertentie -

We zijn dus inmiddels een week verder en de situatie is vrijwel ongewijzigd. Het enige wat we aan nieuwe informatie hebben is dat de koers zeer veel moeite heeft om door de 200 dagen MA te breken en dat het support rond de $7.800 tot op heden sterk is. Het is niet heel veel, maar het geeft ons wel weer wat input. Laten we de dagelijkse grafiek (afbeelding 1) er eens bijpakken. 

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_koers_ligt_op_dun_ijs_afbeelding1Afbeelding 1: dagelijkse grafiek bitcoin (BTC) op Coinbase

In bovenstaande afbeelding is goed te zien hoe de koers gedurende zeven dagen moeite heeft gehad om door de 200 MA te breken (zwarte lijn) en dat het de afgelopen vier dagen de strijd heeft opgegeven en iedere dag een lagere low maakte. Tot op heden weet de markt nog goed stand te houden op het niveau van $7.800 en is het volume (deels door het weekend) extreem laag. Maar pas op voor het niveau van $7.700. Ik beschreef afgelopen week hoe ik dacht dat het support tussen de $7.400 en $7.800 nog weleens sterk zou kunnen zijn, en hoewel dat uiteraard nog steeds mogelijk is ben ik als gevolg van de aanhoudende zwakte van de bulls en de sterke weerstand van de 200 dagen MA extra voorzichtig met het openen van nieuwe longs. Zo lang we boven de $7.700 blijven, maken de bulls nog een kans binnen niet al te lange tijd de 200 dagen MA te breken. Echter verwacht ik dat onder de $7.700 een hoop stops klaarstaan en, indien we dit niveau breken, we nog wel eens richting de sterke support-zone die begint op $6.800 kunnen zakken. Ik heb daarom ook een blauwe lijn getekend in afbeelding 1. De “ijslijn” en daaronder is het vrij koud. Indien de koers door het ijs zakt dan dienen we goed te kijken of de koers een scherpe v-shape-achtige support-formatie vormt want dat zou kunnen duiden op een fake-out en de bulls het momentum geven de weg naar boven te vervolgen. Indien we echter te lang onder het ijs blijven, dan zinkt de koers naar verwachting richting de grote support-zone van $6.800. Er ligt uiteraard een support-niveau rond de $7.000, maar deze is lang niet zo sterk als de $6.800, en als de koers momentum pakt naar beneden zou deze zomaar door de $7.000 kunnen schieten. 

crypto-insiders_telegram_banner

Maar goed, het is nog niet zo ver. Toch is het wel belangrijk hier rekening mee te houden. Plaats bijvoorbeeld een stop op een verstandig niveau en wees voorzichtig met het long gaan op dit niveau. De momentum-indicatoren bieden niet veel waardevolle informatie en de Moving Average Convergence/Divergence (MACD) laat zien dat de kracht van de convergentie afneemt en op dit moment gelijk blijft. Met andere woorden, de MACD is neutraal op het moment, maar bevindt zich nog wel op bearish terrein. 

De wekelijkse grafiek (afbeelding 2) geeft niet heel veel weg. Op de wekelijkse grafiek kan zich gemakkelijk een bear flag vormen (bearish patroon), maar daarvoor is een enkele wekelijkse candle in mijn optiek te weinig data. De Stoch-RSI is oversold, de Commodity Channel Index (CCI) is oversold en de MACD zou nog weleens (maar dat is zeer speculatief) de eerste lichtrode candle kunnen noteren van convergentie. Dit zijn alledrie enigszins bullish signalen, daar zij aangeven dat de kracht uit de huidige daling op dit moment weg is. Maar goed, dat was uiteraard ook eenvoudig aan de grafiek zelf te zien: laag volume en een nauwe range

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_koers_ligt_op_dun_ijs_afbeelding2Afbeelding 2: wekelijkse grafiek bitcoin (BTC) op Coinbase

De 4-uur grafiek (afbeelding 3) is daarentegen een stuk interessanter. Hierop is namelijk goed te zien dat de koers van bitcoin zich bevindt in een zijwaarts channel van $7.700 en $8.500m en dat de koers zich op dit moment op het support van de Bollinger Bands (BB) bevindt. Dit is niet lang houdbaar en indien de bulls niet snel met een tegenaanval komen, dan zakken we vrijwel zeker door de $7.700 heen. Hoe ga je hiermee om? Er zijn verschillende mogelijkheden. 

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_koers_ligt_op_dun_ijs_afbeelding3Afbeelding 3: 4-uur grafiek bitcoin (BTC) op Coinbase

Voor de long trader: Als je defensief bent op je huidige long-posities dan zou je een stop net onder de channel kunnen plaatsen. Je loopt dan wel het risico op een fake-out. Persoonlijk zou ik niet long gaan op dit niveau. Ik heb pas interesse bij een eventuele dip naar de $6.800 of indien we de 200 dagen MA breken. Mocht de koers toch een rally maken, maar wederom niet door de 200 dagen MA breken dan zou dat ook een goed niveau zijn (rond de $8.500) om long posities af te sluiten en/of gedeeltelijke winsten te nemen. 

Voor de short trader zou ik op dit niveau ook niets doen. Je zou een van de volgende opties kunnen overwegen:

  1. Wachten op een mislukte poging om wederom de 200 dagen MA te breken (dus een short rond het niveau van $8.400/$8.500) met een stop boven de 200 dagen MA.
  2. Een short openen indien we uit het kanaal breken (rond de $7.700) met stop net daarboven, indien je toch te maken hebt met een fake-out.

Daar de korte termijn bearish is hebben short traders de overhand op de long traders op dit moment. Een strategie van sell the rally in plaats van buying the dip is, op de korte termijn, de beste benadering op basis van het motto: the trend is your friend until it’s not


Crypto Insider David maakt wekelijkse ?Macro Updates? voor in onze members-omgeving! Klik hieronder voor een voorproefje op zijn uitgebreide analyses op beeld

Surf nu naar https://members.crypto-insiders.nl om je aan te melden voor een ⚡️gratis⚡️ maand lidmaatschap op exclusieve content!


Desalniettemin is de strijd nog niet gestreden en bevinden we ons nog altijd in het kanaal van $7.700-$8.500. Dit is in mijn optiek letterlijk een no trading-zone (tenzij je een scalper bent, dan is dit perfect) en we dienen te wachten totdat de koers heeft aangegeven welke richting het wordt. Maar dat mag geen effect hebben op onze strategie en deze dienen we nu al te formuleren. Bepaal voor jezelf wat je gaat doen wanneer de koers naar boven uitbreekt en wat je doet wanneer de koers naar beneden gaat. Als je zo denkt en op deze manier scenario’s formuleert, dan kun je op de meest waardevolle manier gebruik maken van de situatie.

Tot volgende week! 

Ook onze analist Michiel schreef van het weekend een interessante column. Dit keer over hoe de markt soms uit emotie reageert en hoe je hier als trader van kan profiteren. Mis ‘m niet!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€10.219,00 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€10.306,40 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€10.318,30 Kopen
3
SATOS
Reviewed
€10.353,00 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€10.219,00 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€10.306,40 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€10.318,30 Kopen
3
SATOS
Reviewed
€10.353,00 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

De koers van bitcoin (BTC) volgens Michiel: BTC en temperatuur stijgen flink door!

Niet alleen blijven de temperaturen stijgen, ook crypto stijgt flink en laat mensen weer dromen over eigen tropische eilanden. Persoonlijk blijf ik nuchter genoeg,...