Kennisbank

Kennisbank

Wat is leverage trading?

Leverage, ofwel hefboom in het Nederlands, is eigenlijk simpelweg het gebruik maken van geleend kapitaal om te handelen in een bepaalde activa. Dit zorgt ervoor dat je meer winst kunt behalen dan dat zonder het gebruik van leverage mogelijk is. Je positie kan namelijk aanzienlijk groter worden. Uiteraard kan dit twee kanten op; je kunt ook meer geld verliezen. Leverage wordt door zowel individuele handelaren als professionele bedrijven veelvuldig gebruikt. Het gebruiken van leverage is wel iets dat niet per se voor beginners is weggelegd. Vooral doordat het risico groter is en omdat het best wel wat tijd en kennis vergt voordat men handelen met leverage onder de knie krijgt. Je kunt bij het gebruiken van leverage je volledige investering kwijtraken en in sommige gevallen zelfs meer dan je volledige inzet. De meeste exchanges hebben automatische systemen die ervoor zorgen dat je niet meer dan je inzet kan verliezen en sluiten automatisch de positie bij een te groot verlies. Dit heet een liquidatie. De meest gebruikte vorm van leverage trading is het handelen in futures. Dit zijn derivaten waarvan de prijs afgeleid is van de achterliggende activa. Bitcoin (BTC) futures volgen dus de bitcoin koers, maar wijken altijd iets af. Wat leverage trading voor handelaren interessant maakt is het feit dat men ook geld kan verdienen als de koersen dalen. Er bestaan namelijk twee soorten posities; long en short. Bij een long positie wedt de handelaar erop dat de koers van de achterliggende activa zal stijgen in de toekomst. Als de handelaar gelijk heeft dan zal er winst geboekt worden. Een short positie is het tegenovergestelde. Hier wedt een handelaar erop dat de koers juist zal dalen. De handelaar verdient dan geld op het moment dat de koersen kelderen. Dat betekent in de basis dat leverage traders eigenlijk altijd geld kunnen verdienen, wat de huidige trend van de koers ook is.

Navigeer snel naar…

  Leverage met crypto

  Uiteraard is het ook mogelijk om met leverage te handelen in cryptocurrencies. Dezelfde basisprincipes wat betreft leverage gelden ook bij het traden met cryptomunten. Een belangrijke kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat de crypto markten inherent een stuk volatieler zijn dan bijvoorbeeld de forex markten. Dit betekent dat het risico nog groter is, maar ook dat er grotere winsten behaald kunnen worden.

  Er wordt binnen de crypto markten enorm veel gehandeld met gebruik van leverage. Dat is ook te zien aan de open interest van bepaalde cryptocurrencies. Deze open interest laat zien hoeveel derivaten contracten, zoals futures contracten, er openstaan. 

  Vaak wordt de koers heftig beïnvloed ten tijde van een hoge open interest. Het gebeurt bijvoorbeeld geregeld dat de koers van een cryptocurrency compleet onderuit zakt in een extreem korte tijd. Vaak vinden er op dat moment grote hoeveelheden liquidaties plaats die op hun beurt weer andere liquidaties veroorzaken. Feit blijft dat leverage trading binnen de crypto markten voor veel handelaren met de juiste vaardigheden enorm lucratief kan zijn. 

  Waar kan ik cryptocurrency leverage trading

  Voor geïnteresseerden bestaan er een heleboel uitstekende plekken waar je kunt handelen met leverage. De makkelijkste optie is voor vrijwel iedereen het handelen op een exchange. Niet elke exchange ondersteunt echter het handelen met leverage. Veel exchanges, zoals het Nederlandse Bitvavo, ondersteunen enkel spot trading en investeren. Hier komt geen leverage aan te pas.

  Het aanbod van exchanges die leverage ondersteunen is vaak ook een stukje kleiner dan exchanges bedoeld voor spot investeerders. Er bestaan veel exchanges die zich puur focussen op het aanbieden van leverage trading. Deze derivaten exchanges zijn in de basis uitstekend geschikt om te beginnen met leverage trading binnen de crypto markten.

  Binance leverage trading

  Sommige exchanges bieden ook de mogelijkheid tot beide opties. Zowel derivaten als spot functies worden hier aangeboden. Een goed voorbeeld hiervan is de grootste crypto exchange ter wereld, Binance. Zowel investeerders als leverage traders kunnen hier gerust hun gang gaan.

  Binance biedt handelaren de mogelijkheden om in futures te handelen. Wat handelen op Binance bijzonder maakt in vergelijking tot de meeste andere crypto derivaten exchanges is het gigantische aanbod aan altcoins. Op Binance kunnen handelaren futures contracten van vele honderden cryptocurrencies verhandelen.

  De voor- en nadelen van leverage trading

  Nu we de basis van leverage trading hebben vastgesteld is het belangrijk om een afweging te maken tussen de voor- en nadelen van het handelen met leverage binnen de crypto markten. Leverage trading is namelijk simpelweg niet voor iedereen weggelegd.

  Het belangrijkste voordeel van leverage trading is uiteraard de kans op grotere winsten. Op sommige exchanges bestaat de mogelijkheid om een hefboom van meer dan 100x te gebruiken. Om te illustreren hoe een dergelijke hefboom in de praktijk werkt zal er een simpel voorbeeld genomen worden.

  Stel een handelaar opent met $10 inzet een long positie en gebruikt daarbij een leverage van 100x. Dat betekent dat bij een koersstijging van slechts 1% de handelaar in kwestie een winst van 100% boekt! Uiteraard bewegen de koersen binnen de crypto markten vaak veel meer dan slechts 1%. Om die reden kan er leverage enorm veel geld verdiend worden door gelouterde handelaren.

  Helaas is het zo makkelijk in de praktijk vaak niet. Het dubbeltje kan namelijk evengoed ook de andere kant op vallen. Stel de koers daalt -1% dan staat de handelaar met 100x leverage 100% onder water. Op dat moment zal de exchange de positie van de handelaar automatisch sluiten om te voorkomen dat er meer verlies dan de inzet wordt geleden. Dit wordt een liquidatie genoemd. Uiteraard geldt dit voorbeeld ook voor een short positie, alleen worden de getallen dan omgedraaid.

  Een van de grootste nadelen van leverage trading ten opzichte van spot investeringen is dan ook het feit dat je je volledige inzet permanent kan verliezen. Een crypto investering kan evengoed diep onder water komen te staan, maar er bestaat altijd de kans om geleden verliezen terug te verdienen indien de koers opnieuw stijgt. Leverage trading kan op die manier onvergeeflijk zijn.

  Het grootste voordeel van leverage trading is tegelijkertijd eigenlijk ook het grootste nadeel. Ja, er kan extreem snel veel geld verdiend worden, maar op diezelfde manier kan in een korte tijd de volledige inzet verloren gaan. Om die reden is leverage trading niet voor beginners weggelegd, maar zal er eerst lange tijd geoefende moeten worden voordat een beginnende handelaar de lucratieve vaardigheid onder de knie zal krijgen.

  subtitle

  Deel dit artikel
  Kennisbank icon

  Lees ook

  Meer Chevron to the right

  Wat is een Bitcoin mixer?

  Ontvang je salaris in bitcoin

  Plan B’s Stock to Flow model

  Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

  Betalen met bitcoin in Nederland

  Wat is een Bitcoin halving?

  Advertentie
  Net binnen
  Trending
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
  Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
  Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
  Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
  Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

  Advertentie