Thom Derks Thom Derks
23/12/2022 15:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/12/2022 15:06

Binance BNB Chain heeft nu meer unieke adressen dan Ethereum

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Binance cree que ChatGPT fomentará el uso de criptomonedas

Foto: BeNeDak/Shutterstock

Het aantal unieke adressen op de Build and Build Chain (BNB Chain) van Binance is voorbij dat van Ethereum (ETH), zo blijkt uit een verklaring van 22 december. Volgens de schrijvers van het artikel op de website van BNB Chain, maakt dit het platform tot de grootste ‘layer 1’ blockchain ter wereld. Bitcoin (BTC) is echter nog altijd groter dan zowel BNB Chain als Ethereum.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Een vergelijking van BNB, ETH en BTC

Als we Etherscan mogen geloven, dan heeft Ethereum op dit moment ruim 217 miljoen unieke adressen. BNB Chain zit al op meer dan 233 miljoen unieke adressen. Dat impliceert dat BNB Chain op basis van deze statistiek groter is dan Ethereum. Bitcoin daarentegen heeft ruim 1 miljard unieke adressen, waarmee het groter is dan deze twee netwerken bij elkaar.

Wellicht dat ze bij BNB Chain bedoelen dat het daarmee de grootste smart contract blockchain ter wereld is. Dat zou op basis van deze statistiek wel kloppen. Aan de andere kant kun je beargumenteren dat er veel meer waarde in Ethereum zit als je bijvoorbeeld kijkt naar de marktkapitalisatie van het netwerk.

Die van Ethereum is nog altijd vele malen groter dan die van BNB. Toch is BNB Chain dit jaar gigantisch gegroeid en verwerkte het in mei bijvoorbeeld 9,8 miljoen transacties per dag en bereikte het in oktober een gemiddelde aantal dagelijks actieve gebruikers van 2,2 miljoen.

Advertentie

Kritiek op de BNB Chain

Overigens wordt het succes van de BNB Chain niet door de hele crypto-gemeenschap gevierd. Velen bekritiseren het project, omdat zij vinden dat het niet decentraal genoeg is om er echt bij te horen. In de eerder aangehaalde blogpost vertellen ze bij BNB Chain trots hoe er dit jaar 23 validators toegevoegd zijn aan het netwerk en dat er de komende maanden nog eens 60 bij moeten komen.

Ethereum daarentegen heeft op dit moment al ruim 400.000 validators en het Bitcoin netwerk kent tienduizenden nodes. In die zin is de BNB Chain een stuk minder decentraal, en naar verluidt is een groot deel van die validators in handen van Binance zelf. Het is uiteindelijk aan de gebruikers om te bepalen waar zij de voorkeur aan geven: snelheid en minder decentraal of complete decentralisatie, maar tragere en duurdere transacties.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie