Bitcoin kopen? Momenteel het goedkoopst bij Bitvavo

Chief Compliance Officer Tether (USDT) ontkent verwijten prijsmanipulatie

De stablecoin Tether (USDT) ligt al enige tijd hevig onder vuur in de media. Volgens Leonardo Real, de Chief Compliance Officer bij Tether LLC is er sprake van een georganiseerde media campagne tegen Tether en haar financiële partners.

In een interview met Cryptonews liet Real echter weten dat de stablecoin nog steeds volledig gedekt is door de Amerikaanse Dollar. Hij verwees hierbij naar de auditrapporten van de Amerikaanse accounting firma’s Friedman LLP en Freeh Sporkin & Sullivan.

- Advertentie -

Critici beweren dat de stablecoin gebruikt wordt om de prijs van Bitcoin (BTC) te manipuleren. Dit viel onder andere te lezen in recente rapportages van Bloomberg en onafhankelijke academische onderzoekers.

Zo beweerde een academisch onderzoek van de University of Texas onlangs dat Tether een grote rol speelde in zowel de stabilisatie als de explosieve groeispurten van BTC prijzen. Hiernaast schreef Bloomberg dat ook het Amerikaanse Department of Justice (DoJ) haar crimineel onderzoek omtrent crypto marktmanipulatie inmiddels richt op Tether.  

Real betwist de Bloomberg rapportage; volgens hem kon Tether alleen gebruikt zijn voor zulke doeleinden als de USDT niet gedekt zou zijn door de Amerikaanse dollar. Hierbij voegde hij ook toe dat claims omtrent een gebrekkige vraag naar USDT vals zijn, gezien het keer op keer de meest populaire stablecoin in de markt blijkt te zijn:

Bloomberg’s rapportage verwijst naar een niet ondersteunde, onafhankelijke studie die claimt dat, mits USDT ongedekt was, het gebruikt zou kunnen worden voor Bitcoin prijsmanipulatie. De hele studie hangt dus af van de aanname dat USDT ongedekt is en dusdanig niet ondersteund is door vraag en aanbod. Dit is zeer ontoereikend en claims die suggereren dat USDT transacties niet voortkomen uit een vraag naar de token, terwijl het consistent de tweede meest verhandelde cryptocurrency is qua volume, zijn tegenwoordig simpelweg belachelijk.

Nieuwe controverse

De vragen omtrent Tether’s financiële partners zijn echter nog steeds van belang. Zo ontstond er eerder deze maand onzekerheid omtrent de integriteit van haar nieuwe banking partner Deltec. Deze bank uit de Bahamas werd namelijk verdacht van witwaspraktijken in verband met het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA.

Deltec ontkende echter alle betrokkenheid bij de zaak en claimde dat Abraham Edgardo Ortega, executive director van financiële planning bij PDVSA, nooit klant is geweest van Deltec.

Leonardo Real bevestigde zijn vertrouwen in Deltec en benadrukte de integriteit van de bank. Volgens Real zijn de geruchten over Deltec’s betrokkenheid in de zaak simpelweg nog meer bewijs van de georganiseerde lastercampagne tegen Tether.

Toch blijven er sceptici rond de USDT, voornamelijk vanwege haar ongereguleerde karakter: Hoewel Amerikaanse stablecoins zoals Gemini volledig verzekerd, gereguleerd, en geaudit zijn hoeft Tether niet te voldoen aan de Amerikaanse wetgeving.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€9.883,00 Kopen
1
Litebit
Reviewed
€9.959,21 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€9.968,01 Kopen
3
SATOS
Reviewed
€10.020,20 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€10.020,20 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€9.883,00 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€9.959,21 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€9.968,01 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

De koers van bitcoin (BTC) volgens Michiel: BTC en temperatuur stijgen flink door!

Niet alleen blijven de temperaturen stijgen, ook crypto stijgt flink en laat mensen weer dromen over eigen tropische eilanden. Persoonlijk blijf ik nuchter genoeg,...