Simon Bosch Simon Bosch
09/02/2023 18:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2023 18:45

CoinGecko wil crypto begrijpelijker maken met nieuw systeem, dit is hoe

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Heb je wel eens een bepaalde cryptocurrency onderzocht, maar niet ontdekt wat het nou precies doet? Dat is niet zo vreemd, want de crypto-markt is enorm ingewikkeld. Er wordt veel met nieuwe begrippen en zelfs totaal nieuwe gebruiksdoelen rondgestrooid. CoinGecko en 21Shares hebben een oplossing bedacht.

Nederlander verkoopt crypto voor droom Rolex die LUNA overleefde
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Duidelijkheid voor je crypto

De crypto-dataprovider CoinGecko en de ETF-aanbieder 21Shares hebben een classificatiestandaard voorgesteld. De twee bedrijven noemen het de Global Crypto Classification Standard (GCCS). Of het project is goedgekeurd door regulerende instanties zoals de Europese overheidslichamen CEN, CENELEC en ETSI is niet duidelijk.

In ieder geval is de aanpak vrij alomvattend. De twee bedrijven houden niet alleen rekening met de verschillende gebruiksdoelen, maar ook met de onderliggende technologie. Elk geïndexeerd onderwerp wordt onderverdeeld in verschillende categorieën.

Allereerst wordt bepaald waar het protocol van het project precies onder valt. Dit deel bestaat uit twee onderdelen; de ‘crypto-stack’ en de markt waar het project zich in bevindt. In het eerste deel vind je termen als oracles, smart contract-platformen, decentrale apps en zelfs gecentraliseerde apps. Zo zijn zelfs bedrijven als Coinbase en OpenSea te categoriseren met dit model. Het hoeft dus niet per se te gaan om een decentrale blockchain.

Het tweede onderdeel gaat over de markt waar het project zich in bevindt. Dit kan slaan op gecentraliseerde en decentrale handelsplaatsen, maar ook op bijvoorbeeld de ‘sector’ memecoins, op media, blockchain-gaming en data-opslag.

Pas in het laatste onderdeel worden cryptocurrencies uitgebreid genoemd. In deze categorie vind je onder andere de native cryptovaluta van een netwerk (ethereum), coins die in een stakingcontract zitten (staked ETH) en derivaten-tokens (wrapped bitcoin). Stablecoins zijn opgedeeld in de tokens met onderpand op basis van fiat-valuta, tokens met andere soorten onderpand en coins die maar gedeeltelijk of zelfs geen onderpand hebben.

Advertentie

Misverstanden voorkomen

In theorie zou het veel meer zekerheid kunnen geven over waar je nou je geld in stopt. Met wettelijke classificatie zou het veel minder gemakkelijk zijn om investeerders om de tuin te leiden.

Zo werd het ecosysteem van Terra (LUNA) vorig jaar gezien als zo stabiel in een rots. Het zou kunnen dat met name beginnende investeerders niet wisten dat het project volatiel onderpand voor zijn stablecoins aanhield, waardoor het van nature al risicovoller was. Goede classificatie kan dit soort misverstanden voorkomen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie