Simon Bosch Simon Bosch
07/12/2023 12:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/12/2023 11:12

Controversieel netwerk Worldcoin deelt gratis crypto uit

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Worldcoin onder vuur in Spanje, crypto project moet activiteiten staken

Foto: Robert Way/Shutterstock

Cryptocurrencies concurreren in feite met iets waar overheden voorheen een strikte monopolie op hadden: geld. Maar crypto en blockchain kunnen voor veel meer dingen worden gebruikt. Worldcoin beseft zich dat als geen ander. Een nieuw project moet de toekomst van dit controversiële netwerk meer kracht bijzetten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Worldcoin deelt crypto uit

In een persbericht schrijft Worldcoin dat de organisatie het ‘Wave0-programma’ heeft gelanceerd. Dit project zal giften ter waarde van 5 miljoen Amerikaanse dollar distribueren binnen de achterban van het project, en heeft als doel om het ecosysteem verder te laten groeien, en om nieuwe Worldcoin-projecten aan te moedigen.

Er zullen drie bestemmingen van giften zijn, waarin ontwikkelaars vooralsnog centraal staan. ‘Community Grants’ hebben een limiet van 5.000 WLD (momenteel omgerekend 12.000 dollar) per project. Deze giften zullen voor evenementenorganisatoren, sponsorschappen en hackathons zijn.

De tweede categorie heet ‘Project Grants’ en zijn voor ambitieuzere projecten, die elk tot 25.000 WLD kunnen krijgen. De derde categorie heeft geen limiet en is voor de meest gedurfde projecten.

De giften zullen worden uitgegeven in WLD, de eigen cryptocurrency van het project. De bedenkers kunnen er samen met de Worldcoin Foundation ook voor kiezen om de giften te denomineren in Circle’s USDC of een andere stablecoin, aldus de stichting. Regulatie zou hierin een belangrijke factor zijn.

Advertentie

Overheden niet blij met Worldcoin

Het is namelijk geen geheim dat Worldcoin een doorn in het oog is van veel overheden, waaronder binnen de Europese Unie. Bijna direct na de introductie van de token werd bekend dat regulerende instanties van Duitsland en Frankrijk al onderzoek deden naar of het wel legaal is wat Worldcoin van plan is.

Het plan is namelijk om mensen wereldwijd te voorzien van Universal Basic Incone (UBI), wat inkomensongelijkheid tegen moet gaan. Maar hiervoor moeten deelnemers hun identiteit vastleggen met een irisscanner. Voorheen waren overheden de enige partijen die op grote schaal identiteitscontroles uit mochten voeren, helemaal als het ging om uitkeringen. Beleidsmakers hadden net als de crypto-industrie hun twijfels bij de claims dat de identiteiten van klanten goed zouden worden beschermd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie