Simon Bosch Simon Bosch
29/07/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/07/2023 10:00

Overheden maken zich grote zorgen over privacybeleid Worldcoin

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Worldcoin zorgen nemen toe: 98% tokens in slechts 10 crypto wallets

Foto: Kitreel/Shutterstock

Begin deze week heeft Worldcoin zijn cryptocurrency WLD officieel beschikbaar gesteld. Dit project richt zich op een vorm van digitale identificatie om de ‘gevaren van kunstmatige intelligentie (AI)’ tegen te gaan. Zo zouden gebruikers van Worldcoin zich moeten identificeren met een irisscaner om toegang tot alle functies te krijgen, hetgeen vraagtekens oproept bij allerlei instanties en zelfs overheden.

Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump

Controversiële crypto richt zich op UBI

Het onderscheid maken tussen echte mensen en AI gaat volgens de bedenkers in de toekomst steeds belangrijker zijn, omdat AI steeds meer met mensen zal concurreren op de banenmarkt. Worldcoin wil met biometrische data aantonen dat mensen online ‘echte mensen’ zijn en geen AI-modellen of bots.

Op den duur wil Worldcoin zelfs gebruikers voorzien van een UBI (universal basic income). Dat gaat volgens de bedenkers in de toekomst steeds belangrijker zijn, omdat AI steeds meer met mensen zal concurreren op de banenmarkt. Wel moet er dan met zekerheid gesteld kunnen worden of het gaat om een echt mens of een robot.

Hiervoor heeft het zelf een opvallende irisscanner ontwikkeld, die nu geleidelijk over de hele wereld wordt verspreid. Dit veroorzaakte een hoop controverse, want veel mensen zijn bang dat de privacy van gebruikers niet zo sterk wordt beschermd als wordt geclaimd. Ook zou het aantal gebruikers van het project bedenkelijk zijn. Dit is namelijk erg moeilijk te bewijzen. Worldcoin zegt zelf dat al ruim 2,1 miljoen ‘unieke mensen’ deel uitmaken van het netwerk.

Advertentie

Franse en Duitse autoriteiten kijken naar Worldcoin

Kennelijk hebben overheden het project er ook hun bedenkingen bij. Volgens Reuters en Decrypt doet zowel de beleidsmaker van de Duitse staat Bavaria als de Franse privacywaakhond CNIL onderzoek naar het project. Volgens Decrypt doet het Verenigd Koninkrijk eveneens onderzoek.

De Franse privacywaakhond heeft er zijn bedenkingen bij of het wel legaal is voor het bedrijf om op zo’n grote schaal de identiteiten van mensen te verzamelen en op de blockchain te zetten. Ook vraagt het zich af of de privacy wel adequaat gewaarborgd wordt. Dit soort data beschouwen de overheden namelijk als risicovol. Een eventueel datalek zou bijvoorbeeld het geslacht, etniciteit en wellicht zelfs medische omstandigheden kunnen prijsgeven.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie