Thom Derks Thom Derks
27/07/2023 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/07/2023 12:30

Worldcoin in de problemen, aantal nieuwe gebruikers valt zwaar tegen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Worldcoin: crypto revolutie of dystopische nachtmerrie?

Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

Worldcoin begon voortvarend met gigantische stijgingen en 2 miljoen vooraanmeldingen, maar na de lancering vallen de aanmeldingen zwaar tegen. Een mogelijke reden voor de tegenvallende cijfers is het feit dat potentiële gebruikers naar een fysieke locatie moeten afreizen om een scan van hun iris te maken.

Na de lancering op 24 juli wordt het aantal aanmeldingen over alle 20 landen waar de irisscan mogelijk is geschat op 1.200 stuks.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Problemen voor Worldcoin?

We zien de problemen voor Worldcoin niet alleen terug in het aantal aanmeldingen, maar ook in de koers van de munt. Voor vandaag staat Worldcoin (WLD) op een daling van ongeveer 8 procent, waarmee het project een market cap van 244 miljoen door bezit. Dat is waarschijnlijk niet de lancering waar CEO Sam Altman, ook wel bekend van het OpenAI van ChatGPT, op gehoopt had.

Op de eerste dag leek het erop dat mensen nog wel enthousiast waren over Worldcoin. Met name op drie locaties in Hong Kong behaalde het bedrijf op de eerste dag nog 600 aanmeldingen. Inmiddels is de storm wat gaan liggen en lijken mensen, ondanks dat je WLD krijgt voor een aanmelding, niet geïnteresseerd meer in het project.

Ergens is het logisch dat de aanmeldingen voor Worldcoin tegenvallen. Het klinkt natuurlijk interessant om een munt te lanceren waarvoor je een scan van je iris moet maken, wat de 2 miljoen vooraanmeldingen verklaart. Maar om vervolgens daadwerkelijk naar een fysieke locatie af te reizen blijkt voor een groot deel van die aanmelders een stap te ver.

Advertisement

Pessimisme over Worldcoin

Daarbij moeten we vermelden dat er ook over de eerste miljoen aanmeldingen voor Worldcoin al behoorlijk wat controverse was. Zo claimt MIT Technology Review dat Worldcoin misleiding, beloftes van geld en andere zaken heeft ingezet in ontwikkelingslanden om het aantal aanmeldingen omhoog te krijgen.

Zie bijvoorbeeld dit verhaal over een klein dorpje in Indonesië. “Rushwandi voegde zich bij een lange rij van inwoners, vooral vrouwen, waarvan sommigen al vanaf 6 uur ’s ochtends in de rijd stonden. In de door de pandemie verzwakte economie was iedere vorm van hulp welkom”, zo valt er in het artikel van MIT te lezen.

Ook Ethereum-oprichter Vitalik Buterin en Twitter mede-oprichter Jack Dorsey hebben zich al kritisch uitgelaten over het Worldcoin van Sam Altman. Wat dat betreft kunnen we stellen dat Worldcoin, ondanks de stijgingen op de eerste dag, een redelijk valse start gemaakt heeft.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Advertisement
Advertisement