Erik Juffermans Erik Juffermans
26/07/2023 10:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/07/2023 10:30

Worldcoin: Crypto van ChatGPT oprichter zakt hard na felle kritiek

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Worldcoin: Crypto van ChatGPT oprichter zakt hard na felle kritiek

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Op maandag lanceerde het project Worldcoin diens token WLD. De token werd onder andere op Binance genoteerd en de waardering rees aanvankelijk de pan uit. Inmiddels is de koers van WLD weer flink ingekakt. Dit lijkt alles te maken te hebben met de bezorgde ontvangst van Worldcoin door de crypto gemeenschap.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Worldcoin crypto onder vuur

Worldcoin, opgericht door Sam Altman, CEO van OpenAI en ChatGPT, is een uniek project. Het project probeert namelijk een zogenaamd ‘proof-of-personhood’ te realiseren. Volgens het team achter Worldcoin is dit concept steeds belangrijker door de opkomst van AI.

Het is cruciaal dat we online het onderscheid kunnen maken tussen mens en robot. Dit doet Worldcoin door middel van het scannen van ogen. Vervolgens krijgen geverifieerde mensen toegang tot het Worldcoin ecosysteem. Dit scannen van oogbollen zit de crypto gemeenschap vooralsnog niet zo lekker. Onder andere Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum (ETH), uitte al zijn zorgen. Maar hij wees ook op het belang van een dergelijk concept.

Andere kritiek is gericht op het feit dat Worldcoin zich vooral in de derde wereld promoot. Zo is een significant deel van de geverifieerde gebruikers in Afrika en Azië. Zorgen zijn geuit over uitbuiting, onder andere door crypto onderzoeker ZachXBT.

“Het meest zorgwekkende is hoe Worldcoin opschept over hoeveel gebruikers het heeft. Wanneer het in feite mensen in ontwikkelingslanden heeft uitgebuit.” 

Aldus ZachXBT, die refereert naar een onderzoek van MIT uit april 2022. In dit onderzoek wordt geclaimd dat Worldcoin “misleidende marketingtechnieken gebruikt, meer data verzamelt dan zegt te doen en faalt duidelijke toestemming hiervoor te krijgen.”

Toezichthouder bezorgd over crypto van ChatGPT oprichter

Volgens Reuters maakt ook de Britse data toezichthouder zich zorgen, en gaat het onderzoek doen naar het project. Volgens de toezichthouder is de hoeveelheid verzamelde informatie reden om het project wat beter te bekijken. Vooralsnog zijn er geen details bekend.

De kritiek is dus fors en dat is ook te begrijpen. Het hele idee van het scannen van je oogbol kan grote gevolgen op privacy hebben. Maar zoals Buterin zegt: proof-of-personhood concepten worden steeds belangrijker. De ontwikkeling van AI gaat sneller dan veel mensen denken. Het lijkt een kwestie van tijd voordat AI-systemen de mogelijkheden hebben zich in de digitale wereld voor te doen als mens. Buterin hoopt dat de ontwikkeling van dergelijke proof-of-personhood projecten doorgaat en uiteindelijk leidt tot een goedwerkend product.

De WLD koers is inmiddels iets hersteld van de harde daling van gisteren. Nadat WLD $3,3 aantikte, daalde de koers op dinsdag met meer dan 40% naar $1,94. Sindsdien is de koers hersteld naar $2,35 en staat vandaag 16% in de plus.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement