Erik Juffermans Erik Juffermans
24/07/2023 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/07/2023 18:30

Ethereum oprichter uit zorgen over crypto van ChatGPT oprichter

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Worldcoin onthult nieuw Ethereum netwerk voor 'echte mensen'

Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

Vandaag heeft Sam Altman, de oprichter van ChatGPT, zijn project Worldcoin (WLD) gelanceerd. Het crypto project wil een identificatieprobleem oplossen door met een speciaal apparaat de ogen van gebruikers te scannen. Hierdoor kan er onderscheid gemaakt worden tussen echte mensen en robots of AI-systemen, een probleem dat volgens Altman alleen maar zal toenemen. Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin meldt echter in een blogpost dat het project nog heel veel verbeterpunten heeft.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Worldcoin heeft 3 problemen

Het WorldCoin project gebruikt revolutionaire oog-scanning technologie om een wereldwijd identificatie-netwerk op te zetten. Dit proces resulteert in een unieke World ID waarmee gebruikers hun identitieit kunnen verifieren. Hiermee kunnen gebruikers vervolgens toegang krijgen tot een eigen valuta die over de hele wereld gebruikt kan worden: Worldcoin. 

Volgens Ethereum oprichter Buterin zijn er aan dit systeem grote privacy implicaties verbonden. Het project zelf geeft aan dat scans van ogen niet opgeslagen worden, maar enkel een gecodeerde versies. Deze gecodeerde versies zijn op hun beurt weer op meerdere cryptografische manieren beveiligd, maar dit is volgens Buterin niet 100 procent veilig.

“Op z’n minst kan iemand die je iris scant de database controleren of je een World ID hebt of niet. Potentieel kunnen deze iris scans meer informatie openbaren.”

Ook verwacht Buterin dat niet iedereen toegang kan krijgen tot de ‘scanning orbs’, de bolvormige apparaten die gebruikt worden om mensen te scannen. Hij verwacht dat deze gecentreerd zullen zijn in grote steden waardoor de toegankelijkheid niet gelijk verdeeld is. 

Ten derde is de centralisatie van Worldcoin een groot probleem. Hoewel de software decentraal kan zijn, zegt dit niets over de scanning orbs. The Worldcoin Foundation heeft volgens Buterin de mogelijkheid om de hardware van de orbs te veranderen door in theorie neppe menselijke identiteiten te fabriceren. Buterin erkent echter wel de inspanning die het team van Worldcoin levert om het project zo decentraal mogelijk te maken.

Ethereum oprichter is bezorgd

Hoewel Worldcoin dus de nodige implicaties heeft, is de ontwikkeling van proof-of-personhood systemen erg belangrijk, vindt Buterin:

“Het concept van proof-of-personhood is erg waardevol. En hoewel de implementaties de nodige risico’s met zich meebrengen, is een wereld zonder proof-of-personhood ook risicovol. Zo’n wereld heeft een grote kans gecontroleerd te worden door gecentraliseerde identiteit oplossingen, geld, kleine gemeenschappen of een combinatie van alle drie.”

De ontwikkeling van proof-of-personhood systemen staat nog in de kinderschoenen. Buterin geeft aan naar de ontwikkeling van de technologie uit te kijken. Hij hoopt dat op de verschillende oplossingen op den duur samenkomen in een coherent geheel.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie