Simon Bosch Simon Bosch
23/04/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/04/2023 06:00

“Crypto begint volwassen te worden, net als aandelen”

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/panuwat phimpha

De wereld van cryptocurrencies is al sinds deze bestaat erg volatiel. Dat is leuk omdat het kansen biedt, maar het maakt de sector ook extra riskant. Volgens onderzoekers begint de markt nu wat volwassener te worden. Zij hebben een portfolio bedacht dat je risico moet beperken tot een minimum.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto is tegenwoordig veel volwassener

Het onderzoek is van Nick James, onderzoeker bij Melbourne’s Centre for Data Science, en Max Menzies van Beijing Institute of Mathematical Sciences and Applications en Tsinghua University. Zij verklaren dat de markt in het verleden niet alleen werd beschreven als een onvolwassen markt met veel volatiliteit, maar zelfs als een markt waarin een duidelijke reden voor koersbewegingen soms afwezig was.

Maar de afgelopen tijd begon de markt juist kenmerken van de aandelenmarkt te tonen, wat inhoudt dat de markt een stuk volwassener geworden lijkt te zijn. Het onderzoek meet de koersbewegingen van 40 verschillende cryptovaluta van 1 juli 2019 tot en met 14 februari 2023. Er was veel chaos in de markt in deze periode, waaronder de crash door de coronapandemie, de problemen na de val van Terra (LUNA) en het faillissement van FTX.

Het onderzoek concludeert dat de coins in deze periode steeds meer met elkaar gecorreleerd waren. Dat betekent dat de markt gemakkelijker wordt om te navigeren, wat een teken is van volwassenheid en dus van een verhoogde mate van adoptie. Zo was een portfolio van slechts 16 coins genoeg om goede diversificatie te behalen in de onderzochte periode. Het moet echter ook benadrukt worden dat het verleden geen garantie is voor de toekomst.

Advertentie

Crypto is abstracter dan aandelen

Ook zijn er nog grote verschillen met aandelenmarkten. De correlatie tussen de crypto-wereld en de business cycle is voor crypto veel minder duidelijk dan die voor aandelen. Een mogelijke verklaring is dat digitale activa een stuk abstracter zijn.

Uit ander onderzoek blijkt dat de verschillen in aandelen en crypto niet alleen verklaard kunnen worden door de relatief beperkte marktwaarde. Extraverte mensen verkiezen namelijk sneller crypto boven aandelen dan introverte mensen, waardoor een deel van de bevolking al afvalt als mogelijke bron van geld.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie