Tim Kamp Tim Kamp
23/02/2024 07:06 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2024 19:18

Crypto netwerk geeft rol aan PSG, voetbalclub schrijft geschiedenis

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto netwerk geeft rol aan PSG, voetbalclub schrijft geschiedenis

Foto: Victor Velter/Shutterstock

Paris Saint-Germain (PSG) wordt de eerste voetbalclub ter wereld die een blockchain valideert. Dit initiatief is mogelijk gemaakt door een partnerschap met Chiliz Chain. Hierdoor kan de voetbalclub aan de hand van blockchain-technologie extra inkomsten genereren, terwijl het een betere band schept met de fanbase.

Ethereum adviseur eist megabedrag van $9,6 miljard in zaak tegen VS
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

PSG wilt betrokkenheid fans vergroten door cryptotechnologie

Blockchain-technologie staat bekend om zijn veiligheid, transparantie en onveranderlijkheid. Het wordt vaak geassocieerd met cryptocurrency, maar de toepassingen ervan reiken veel verder. Door een infrastructuurprovider te worden voor Chiliz Chain, kan PSG de authenticiteit van digitale items bevestigen. Dit opent de deur naar een scala aan mogelijkheden voor interactie tussen de club en haar fans, evenals nieuwe vormen van fanbetrokkenheid en loyaliteit.

Voor de Franse voetbalclub ligt de focus momenteel op het terugkopen van zijn eigen fan token: de PSG-token. Paris Saint-Germain wilt de opbrengsten van het zijn van een blockchain-validator herinvesteren in de clubtoken. De club uit de Franse hoofdstad is daarmee de eerste voetbalclub ooit die een blockchain-protocolvalidator wordt. Daarmee wilt PSG een zelfvoorzienende digitale economie creëren voor de club en fans.

Chiliz Chain is een blockchain-platform dat zich richt op de sport- en entertainmentindustrie. Het stelt organisaties in staat om fan tokens uit te geven en een directe relatie met hun supporters op te bouwen. Door de krachten te bundelen met PSG, breidt Chiliz Chain zijn invloed uit naar een van ’s werelds meest prestigieuze voetbalclubs.

De Chiliz Chain is het fundament van het platform Socios. Dat is een platform dat fan tokens creëert en beheert voor meer dan 150 professionele voetbalclubs en sportteams. Voorbeelden van deze voetbalclubs zijn FC Barcelona, Manchester City, Juventus, AC Milan, Arsenal en Inter Milan.

PSG was een van de eerst clubs die de technologie omarmde: het kwam met een eigen fan token op de Chiliz Chain in september van 2018. Ook zijn het vaak de voetballers zelf die in aanraking komen met crypto. Onlangs werkte Lionel Messi samen met een cryptomunt, die mede daardoor een aanzienlijke stijging kende.

Advertentie

Blockchain-strategie zorgt voor extra clubinkomsten

PSG’s Web3-directeur, Pär Helgosson, weet te melden dat PSG zijn gegenereerde inkomsten zal herinvesteren in de PSG-token. Deze terugkoopacties worden door middel van smart contracts volledig geautomatiseerd. Dit gebeurt via de validator van de club uit de Franse hoofdstad, evenals via cryptobeurzen op de Chiliz Chain.

Het doel is om meer geld te verdienen voor de club door middel van gas fees en de groei van het aantal tokens die opnieuw geïnvesteerd worden in PSG-tokens. De club wil de voorraad tokens vernieuwen, zodat het een zelf draaiende economie kan creëren.

“We streven ernaar om samen een duurzaam tokenomics-model op te bouwen waarbij de club, vanwege onze rol als node-validator, de winsten kan gebruiken om fan tokens terug te kopen en deze te herinvesteren in het fan-ecosysteem,” aldus Helgosson.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie