Simon Bosch Simon Bosch
17/07/2022 15:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2022 15:15

DeFi is enorm gekrompen, maar gebruikers blijven actief

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto sector op rand van afgrond door enorme lening voor villa's

Foto: jira pliankharom/Shutterstock

Er zijn een aantal sectoren binnen de wereld van de cryptocurrencies. Eén daarvan is Decentralized Finance (DeFi). Volgens CoinGecko is de krimp in DeFi de afgelopen tijd enorm, maar wat gebruikers betreft valt het eigenlijk allemaal wel mee.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

DeFi-crash na Terra (LUNA) ramp

Crypto-indexbedrijf CoinGecko schrijft vier keer per jaar een uitgebreid onderzoek over de stand van de markt. Het onderzoek van het afgelopen tweede kwartaal gaat uitgebreid in op onder andere de crash van het Terra-ecosysteem. CoinGecko noemt laconiek dat de (un)stablecoin grote gevolgen had voor DeFi. Daarvan kromp de marktwaarde in totaal van 142 miljard dollar naar 36 miljard dollar. De Total Value Locked (TVL) daalde met 55,1% naar $79 miljard USD.

Het leeuwendeel van de daling was exact op het moment dat terra (LUNA) en de stablecoin UST naar nul gingen. Het marktaandeel van Terra was in april nog 11%. Met name Solana (SOL), Binance Smart Chain (BSC) en Tron (TRX) hadden er baat bij. Solana steeg van 53% van de markt naar 60%, en Tron steeg van bijna geen marktaandeel naar 6%. Dat zal met name te maken hebben met de nieuwe en controversiële stablecoin USDD.

Ook de overvloed aan hacks van decentrale platforms hebben een grote impact gehad. De Harmony Horizon-bridge werd in juni gehackt voor maar liefst 100 miljoen dollar.

Advertentie

Besmette bedrijven

Tegelijkertijd benadrukken de analisten dat het aantal DeFi-gebruikers met maar 34,5% is afgenomen. De crash ging gepaard met een piek in activiteit, alhoewel het betwistbaar is hoe positief dit is. In ieder geval brachten mensen massaal hun tokens onder bij Curve Finance en Uniswap. Dat geeft opnieuw aan dat mensen nog steeds vertrouwen hebben in DeFi. Een grote reden voor de daling in DeFi is simpelweg de dalende koersen, aangezien de TVL de waarde van de vastgezette crypto meet.

Ook de financiële problemen bij Terra en Three Arrows Capital hadden een enorme impact op andere bedrijven. CoinGecko heeft maar liefst 26 partijen ontdekt die direct of indirect blootstelling hadden aan deze bedrijven. Daar vallen niet alleen Celsius, BlockFi en Voyager onder, maar ook bijvoorbeeld Coinbase Ventures, Pantera Capital, Binance Labs en zelfs Grayscale. Het is een complex web van risico’s waar we duidelijk nu pas zicht op hebben.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie