Simon Bosch Simon Bosch
26/06/2022 19:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/06/2022 19:05

Volgt TRON’s USDD stablecoin hetzelfde pad als Terra’s UST?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Volgt TRON's USDD stablecoin hetzelfde pad als Terra’s UST?

Foto: Satheesh Sankaran/Shutterstock

Het is amper twee maanden geleden dat het Terra-ecosysteem (LUNA) en de bijbehorende UST-stablecoin zijn ingestort. Maar inmiddels lijkt de markt niet erg veel te hebben geleerd. Ondanks dat het Terra 2.0-ecosysteem nog bepaald geen succes genoemd kan worden is er al een nieuwe stablecoin die het nieuwe middelpunt van de aandacht lijkt te worden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

USDD (ook) een scam?

Op YouTube en op Twitter legt Coffeezilla uit hoe Tron’s USDD-stablecoin het nieuwe grote probleem zou kunnen worden. Deze stablecoin heeft op het moment van schrijven een marktwaarde van 703 miljoen dollar en staat daarmee op plek 73 in de marktwaarde-ranglijst. Dat is een stuk minder dan Terra’s UST, die op de top bijna 19 miljard USD waard was. Toch denkt Coffeezilla dat USDD net zo’n groot probleem kan vormen als UST.

Er zijn een paar overeenkomsten. USDD en UST zijn allebei algoritmische stablecoins, die van koop- en verkoop-algoritmen gebruikmaken om de waarde op 1 dollar te houden. USDD biedt ook een absurd hoog dividend. De Tron-DAO mikt op een jaarlijkse yield van 30%. Toch is USDD amper twee maanden oud – vlak voor de ineenstorting van UST bracht Tron USDD uit. De gloednieuwe stablecoin is dus razendsnel gegroeid.

Hij bespot Tron-oprichter Justin Sun ook vanwege zijn baan als ambassadeur voor het Caribische eiland Grenada. Dat geeft hem volgens de YouTuber diplomatieke immuniteit en het recht om zichzelf ‘excellentie’ te noemen. Dat doet hij ook erg graag, volgens de beschrijving in zijn Twitter-account.

De wallets van Sun zouden ook een bron van frustratie vormen. Hij is vaker in het nieuws geweest, bijvoorbeeld vanwege een governance-aanval op Compound. De Tron-oprichter zou namelijk een buitensporig groot percentage van de stemmen op de DAO hebben. Hij kan dus letterlijk doen wat hij wilt met de ‘Decentralized Autonomous Organisation’ (DAO).

Advertentie

Klaar voor een crypto crash

Coffeezilla trok een wallet na dat vermoedelijk van Justin Sun is. Dit adres heeft namelijk naast een enorm aantal stemmen op de DAO ook maar liefst 683 miljoen USDD gemint. Op het moment van schrijven zijn er 723 miljoen USDD-tokens. Justin Sun zelf heeft dus 94% van alle tokens uitgebracht.

De YouTuber denkt dat Sun dat heeft gedaan om de Tron-token (TRX) kwijt te raken zonder de markt te crashen. Als hij 1 TRX weet te verbranden voor 1 USDD en vervolgens de USDD kan verkopen, dan ben je af van de TRX zonder dat je de prijs beïnvloedt. Dit is natuurlijk gevaarlijk, maar het is een goede theorie voor wat er allemaal gebeurt binnen Tron.

Het draait bij een Ponzi-scam allemaal om het verkopen van een financieel product aan kopers die niets vermoeden. Zodra het verkopen klaar is stort het financiële product in, en zitten de overige investeerders met de gebakken peren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie