Ivo Melchers Ivo Melchers
09/10/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 14:17

Deze crypto netwerken domineren op basis van betaalde transactiekosten

Ethereum-ETH TRON-TRX
Nieuws
Deze crypto netwerken domineren op basis van transactiekosten

Foto: Irina Shatilova/Shutterstock

De crypto-industrie bestaat vandaag de dag uit een gigantische hoeveelheid blockchains waar decentrale applicaties (dApps) op gebouwd kunnen worden met behulp van smart contracts. Deze zogeheten layer-1 netwerken gaan in zekere zin de strijd met elkaar aan om zo’n groot mogelijk deel van het transactievolume voor zich te winnen. De transactiekosten is een van de zaken waar gebruikers een netwerk zowel op selecteren. In dit artikel bekijken we welke blockchains het meest dominant zijn op basis van de betaalde transactiekosten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto dominantie: 88% van alle transactiekosten

De netwerken die het afgelopen jaar de meeste transactiekosten in ontvangst hebben genomen, zijn Ethereum (ETH) en TRON (TRX). Tezamen zijn de twee smart contract-netwerken goed voor maar liefst 88 procent van de totale betaalde transactiekosten op Proof-of-Stake (PoS) netwerken, waarbij Ethereum voorop loopt met 57 procent en TRON op de voet volgt met 31 procent. Crypto-analist Jamie Coutts bracht afgelopen zaterdag deze veronderstelling naar buiten middels een bericht op X.

Alle andere PoS-netwerken zijn dus maar goed voor een magere 12 procent van alle betaalde transactiekosten.

Coutts schetste bovendien de belangrijkste uitdagingen waarmee de meeste PoS-blockchains worden geconfronteerd. Deze obstakels omvatten een overaanbod van blockspace, inflatoire aanbodschema’s, niet openbaar gemaakte aanbodindicatoren en ondermaatse tokenomics.

Tot slot liet Coutts weten dat de vraag naar blockspace ondanks de bearmarkt zich ‘’in een structurele opwaartse langetermijntrend bevindt’’. ‘De vraag naar blockspace’ verwijst naar de strijd om beperkte ruime in blockchain-blokken.

Advertentie

Ethereum transactiekosten op dieptepunt

Crypto-analyseplatform Santiment bracht vorige week op X naar buiten dat de gemiddelde wekelijkse transactiekosten op Ethereum tot het laagste punt sinds november 2022 waren gezakt. Met een gemiddelde van 1,13 dollar werd het niveau van na de ondergang van cryptobeurs FTX geëvenaard.

Eerder vandaag kon je bovendien al op Crypto Insiders lezen dat ethereum momenteel onderheven is aan inflatie doordat de transactiekosten zich momenteel op zo’n laag niveau begeven. Aangezien een deel van de transactiekosten vernietigd worden, is ethereum alleen inflatoir op momenten wanneer de activiteit op de blockchain erg laag staat.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
VeChain (VET) koers kan vanaf hier met meer dan 80% stijgen
Nieuwe crypto maakt vliegende start en schiet 600% omhoog
Advertentie