Ivo Melchers Ivo Melchers
09/10/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 14:18

Zeldzame stijging ethereum aanbod zet koers onder druk

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Zeldzame stijging ethereum aanbod zet koers onder druk

Foto: Vladimka production/Shutterstock

De uitgifte van nieuwe ethereum (ETH) heeft de afgelopen jaren significante verbeteringen gekend die op de lange termijn gunstig zijn voor de ethereum koers. Ethereum is namelijk veelal deflationair, wat simpelweg betekent dat er meer ethers worden vernietigd dan dat er worden gegenereerd. In de afgelopen 30 dagen is er onderaan de streep echter juist wel een grote hoeveelheid ethers toegevoegd aan het totale circulerende aanbod. Hoe dit precies zit en wat voor mogelijke implicaties dit heeft, lees je in dit artikel.

Ethereum ETF aanvraag wederom uitgesteld door Amerikaanse toezichthouder
Ethereum ETF aanvraag wederom uitgesteld door Amerikaanse toezichthouder

ETH is inflatoir

Allereerst gaan we even terug in de tijd om een helder beeld te schetsen van hoe de uitgifte van nieuwe ethers precies in elkaar steekt. In augustus 2021 onderging het Ethereum netwerk de London hard fork die onder andere een basistarief voor transacties en een zogenaamd burn mechanisme introduceerde.

De basiskosten zullen te allen tijde betaald moeten worden om de transactie doorgang te laten vinden. Middels het burn mechanisme komen deze kosten na de transactie echter direct op de digitale brandstapel terecht. Met de overgang van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS), tijdens de Merge in september, werd de uitgifte van nieuwe ETH met maar liefst 90 procent verminderd. Hiermee krimpt de totale hoeveelheid ETH dat in circulatie is, behalve als de activiteit op de blockchain erg laag is.

In dat geval worden er namelijk minder transactiekosten betaald en dus minder ether vernietigd. Op die manier kan alsnog, ondanks de flinke reductie in het aantal nieuwe in omloop gebrachte ether, de uitgifte hoger zijn dan de vernietiging.

Volgens het platform Ultra Sound Money is het totale aanbod in de afgelopen 30 dagen met bijna 30.000 ETH gestegen. Tegen de huidige ETH koers komt dit overeen met ongeveer 47,9 miljoen dollar.

Laag transactievolume op Ethereum

Zoals gezegd is de huidige inflatie te danken aan de huidige lage activiteit op de blockchain van Ethereum. Het lage transactievolume van het moment wordt sterk weerspiegeld in de gas fees, ofwel de transactiekosten. Een gemiddelde netwerktransactie kost momenteel slechts 7 gwei, of slechts 0,24 dollar.

Terwijl dit misschien als muziek in de oren klinkt voor de gemiddelde Ethereum-gebruiker, leidt dit ook tot het burnen van minder ether en dus een algehele stijging van het totale aanbod.

Wat betreft de ethereum koers mag het duidelijk zijn dat deflatie sterk de voorkeur krijgt. Als het aanbod daalt terwijl de vraag hetzelfde blijft, zou dat in principe namelijk tot een stijging van de prijs moeten leiden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie