Timo Bult Timo Bult
19/09/2020 13:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/09/2020 13:13

Dit is hoe Ethereum Classic (ETC) voortaan hack-aanvallen wil gaan voorkomen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Dit is hoe Ethereum Classic (ETC) voortaan hack-aanvallen wil gaan voorkomen

De afgelopen tijd is het kleine broertje van Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), drie keer getroffen door een zogenaamde 51%-aanval. Nu komen de ontwikkelaars van het project met een nieuw systeem dat dergelijke aanvallen vrijwel onmogelijk moet maken.
Een 51%-aanval is een specifieke techniek die door hackers kan worden toegepast om een blockchain aan te vallen. Door 51% van de hash-kracht, of rekenkracht, van een netwerk in handen te hebben kunnen hackers de blockchain reorganiseren.
Hackers krijgen in dit geval de macht over het netwerk en kunnen in het verleden uitgegeven crypto nogmaals uitgeven, wat ook wel een double spending attack wordt genoemd. Ethereum Classic, een fork van Ethereum, werd hier in augustus tot drie keer toe het slachtoffer van.
Dat uitgerekend ETC het doelwit is, is niet gek. Het netwerk heeft over het algemeen een lage hash rate waarmee het uitvoeren van een dergelijke aanval relatief goedkoop is. Crypto51.app laat zien dat een hacker ongeveer $4.118 aan kosten moet maken om het netwerk een uur lang aan te vallen. Kijken we naar Ethereum dan liggen deze kosten op $343.000.

MESS moet aanvallen in de toekomst voorkomen

In een recent persbericht laten de ontwikkelaars achter Ethereum Classic nu weten 51%-aanvallen te willen voorkomen met een nieuw systeem, Modified Exponential Subjective Scoring (MESS) genaamd. Dit systeem zorgt ervoor dat wanneer er een grote hoeveelheid blocks gereoganiseerd worden, dit gemarkeerd wordt. Vervolgens wordt het verwerken van deze reorganisatie automatisch heel duur gemaakt waardoor hackers geen winst meer kunnen maken, zo leggen de ontwikkelaars uit:

“MESS kan 51% aanvallen voorkomen door grote blokreorganisaties als verdacht te behandelen en ze onbetaalbaar te maken, waarbij het winstoogmerk wordt verwijderd. […] Als MESS bijvoorbeeld geïmplementeerd was, zouden de recente aanvallen in augustus meer dan 155T/uur nodig hebben gehad gedurende vele uren om succesvol te zijn, wat ongeveer $20 miljoen zou hebben gekost.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie