Kevin Schijven Kevin Schijven
30/11/2020 19:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/11/2020 19:41

Ethereum 2.0 lancering nog maar uren verwijderd, meer dan $500 miljoen ETH al gestaked

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum 2.0 lancering nog maar uren verwijderd, meer dan $500 miljoen ETH al gestaked

Foto: leksiv/Shutterstock

De lancering van Ethereum (ETH) 2.0 is nog maar enkele uren verwijderd en de verwachtingen zijn zeer hooggespannen. Op 1 december om 12 uur (GMT) zal de zogeheten Genesis van de Beacon Chain een feit zijn.
Het nieuwe blockchain netwerk gaat dan een grote transformatie doormaken. Met deze update, genaamd Serenity, gaat Ethereum overstappen van een proof-of-work (PoW) protocol naar een proof-of-stake (PoS) protocol.
Dat houdt in dat voortaan transacties op Ethereum niet meer door miners worden geverifieerd, maar door zogeheten validators. Minstens 16.384 validators moesten elk 32 ETH vastzetten, wat ook bekend staat als staking, om de lancering te laten plaatsvinden. De stakers verdienen daarnaast ook rente over hun vastgezette ether.
Alhoewel de staking in eerste instantie traag verliep, kwam de hoeveelheid gestorte ETH enkele dagen voor de deadline in een enorme versnelling terecht. In totaal moest minstens 524.288 ETH vastgezet worden en ondanks dat de drempel al is overschreden, blijft deze hoeveelheid in een rap tempo toenemen.
Volgens gegevens van Etherscan staat op het moment van schrijven alweer 854.984 ETH vast in het ETH 2.0 contract. Deze ETH zijn in totaal meer $500 miljoen waard. De koers van ether is sinds de hevige correctie van afgelopen week alweer grotendeels hersteld, en tikt op het moment van schrijven $600 aan.


Medeoprichter Vitalik Buterin meldde op 28 november dat 152% ETH vastzit, dit is dus al gestegen naar 163%. Deze ETH zullen overigens minimaal een tijdje vastzitten. Op 1 december lanceert namelijk pas de eerste fase van Ethereum 2.0 en mensen kunnen hun ETH pas weer uit het contract halen wanneer fase 1.5 is gelanceerd, wat wellicht pas in 2022 of later zal zijn.
De volgende fase van ETH 2.0 is sharding. Deze fase staat gepland voor ergens in 2021, al is nog geen exacte datum bekend. Dit zal de blockchain van Ethereum opsplitsen in 64 verschillende chains waardoor het netwerk veel meer transacties tegelijkertijd aankan. Momenteel kan Ethereum maar 15 transacties per seconde (TPS) verwerken, wat een grote belemmering is voor het netwerk. Buterin meldde onlangs dat 100.000 TPS wellicht dichter in de buurt is dan men verwacht.
Er is overigens een livestream van de lancering op YouTube te bekijken:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie