Timo Bult Timo Bult
06/01/2020 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 09:30

Ethereum (ETH) Muir Glacier hard fork zorgt voor afname blocktijden van 25%

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) Muir Glacier hard fork zorgt voor afname blocktijden van 25%

Foto: leksiv/Shutterstock

De op 1 januari uitgevoerde hard fork van de Ethereum (ETH)-blockchain heeft het gewenste effect gehad. Dit blijkt uit data van block-verkenner Etherscan.
De Muir Glacier upgrade was enkel bedoeld om de difficulty bomb uit te stellen, en was niet bedoeld om andere grote upgrades door te voeren. De difficulty bomb zal er uiteindelijk voor moeten zorgen dat miners niet op de oude Ethereum-blockchain blijven minen nadat het Proof-of-Stake (PoS)-protocol is geïmplementeerd. Mocht je meer willen weten over de difficulty bomb, lees dan hier meer over de recente Muir Glacier hard fork.
Nu de mining difficulty is verlaagd doordat de difficulty bomb is uitgesteld, zijn de blocktijden, de periode tussen elk block dat aan de blockchain wordt toegevoegd, duidelijk afgenomen. Op de grafiek van Etherescan is te zien dat de blocktijden de afgelopen tijd flink toenamen maar dat een “ice age” is afgewend:
 
Blocktijden Ethereum-netwerk
Waar het vlak voor de hard fork nog 17,16 seconden duurde voordat een block aan de blockchain werd toegevoegd, was dat vlak na de upgrade 12,96 seconden. Met een afname van de blocktijden van bijna 25% is Muir Glacier dus succesvol geïmplementeerd.
De snellere blocktijden betekenen ook meer beloningen voor ethereum miners. Op 1 januari werden er 4.980 blocks aan de blockchain toegevoegd waarmee miners 10.237 ETH verdienden. Vlak na de hard fork stegen deze aantallen naar 6.570 blocks en 13.437 ETH, een stijging van 31% in block-beloningen.
Muir Glacier vond vlak na de Istanbul upgrade plaats. Dat beide upgrades niet tegelijk werden geïmplementeerd heeft te maken met het feit dat de difficulty bomb nog niet merkbaar was voor de miners toen Istanbul werd geactiveerd. Ethereum Cat Herders legde eerder uit:

De timing van wanneer de difficulty bomb merkbaar wordt, is moeilijk in te schatten. Bij de planning van Istanbul werd eerst geschat dat de bom pas medio 2020 merkbaar zou zijn. Dit impliceerde dat het veilig kon worden uitgesteld in de vervolgupgrade na Istanbul. Die schattingen waren echter onjuist.

De koers van bitcoin dipte op 2 januari even kort onder de $7.000, maar de bears verloren de strijd in deze zone. Toch was de dip positief in meerdere opzichten. Waarom? Lees het in de nieuwe wekelijkse analyse van Crypto Insider David!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie