Roy van Krieken Roy van Krieken
21/08/2021 16:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/08/2021 16:15

Fraudeurs achter Bitconnect moeten op het matje komen: Zeker $12 miljoen aan boetes uitgedeeld

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Fraudeurs achter Bitconnect moeten op het matje komen Zeker $12 miljoen aan boetes uitgedeeld

Foto: Shutterstock/r.classen

Het was een van de meest bizarre hoofdstukken binnen de wereld van crypto. Bitconnect was een open-source cryptocurrency die uiteindelijk een vergaande Ponzifraude bleek te zijn. In 2018 bereikte het project op de piek een marktkapitalisatie van zo’n $2,5 miljard en Bitconnect stond dik in de top 10 van grootste cryptocurrencies.

Het project is bekend van de absurde en agressieve marketingstijl. Het beloofde aan investeerders enorme winsten en een enorm aantrekkelijk referral program. Voor veel mensen is het echter waarschijnlijk een heel bijzondere presentatie geweest dat het meest is bijgebleven van Bitconnect.

Uiteindelijk kwam er in 2018 een einde aan het controversiële project. De Amerikaanse overheid benoemde Bitconnect als scam en droeg het op om hun activiteiten te stoppen. Dit was het einde van de grootste Ponzifraude in de geschiedenis van cryptocurrencies.

Crypto ontbijt: Sentiment zakt voor BTC halving, AI supermunt goedgekeurd
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Hoofdstuk nadert einde

Op 28 mei van dit jaar diende de Amerikaanse securities and exchange commission (SEC) een klacht in tegen Bitconnect. Drie prominente personen binnen de organisatie van Bitconnect hebben inmiddels opgedragen gekregen om een behoorlijke boete te betalen. Dit zijn: Joshua Jeppesen, Michael Noble en Laura Mascola.

Inmiddels is naar buiten gekomen via de SEC dat deze drie personen een behoorlijk zullen moeten terugbetalen. De aangeklaagden zullen zo’n $12 miljoen moeten betalen als boete. 

De illegaal verkregen winsten zullen moeten worden terugbetaald en zelfs de rente die zij inmiddels over hun activa hebben vergaard moet terugbetaald worden.

De zaak is echter nog niet volledig gesloten. Er zijn nog een heleboel onderdelen die behandeld moeten worden. Er zullen daarom hoogstwaarschijnlijk nog meer mensen aan het lijstje dat geld moet terugbetalen worden toegevoegd in de toekomst. De Amerikaanse FBI is ook tot op de dag van vandaag nog op zoek naar verdere informatie.

Voor velen zal de boete van $12 miljoen als teleurstellend worden gezien. Bitconnect maakte namelijk zo’n $2 miljard afhandig van onwetende investeerders. De boete van $12 miljoen staat daarom niet bepaald in verhouding tot de overtreding.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie