Roy van Krieken Roy van Krieken
16/01/2024 14:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2024 14:37

Grote stablecoin verliest koppeling met de dollar – wat gebeurde er?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
TrueUSD-TUSD-stablecoin-peg

Foto: Shutterstock/Atichat Wattanasin Stone

Op 15 januari daalde stablecoin TrueUSD (TUSD) onder $1 tot een dieptepunt van $0,92 op sommige exchanges. Dit is bij een stablecoin uiteraard niet de bedoeling, aangezien de waarde altijd een stabiele $1 zou moeten zijn. Wat zat er achter de daling, en moeten crypto investeerders zich zorgen maken?

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Onrust op de markt en Binance verkoopgolf

De devaluatie van TUSD volgde op een periode van intense verkoop van TUSD op de crypto exchange Binance. In 24 uur tijd werden meer dan $339,2 miljoen aan TUSD verkocht tegenover slechts $296,8 miljoen aan kooporders. Deze verkoopgolf heeft tot een netto uitstroom van $42,3 miljoen geleid en heeft bijgedragen aan de verslechterde positie van TUSD ten opzichte van zijn concurrent, Tether (USDT).

Daar verschenen er op 10 januari al berichten dat TrueUSD moeite had met het publiceren van real-time attestaties van zijn reserves, wat suggereert dat de stablecoin mogelijk helemaal niet genoeg gedekt was. Dit heeft geleid tot speculaties over de financiële gezondheid van TUSD en heeft de geloofwaardigheid van de munt verder onder druk gezet.

Een ander interessant fenomeen deed zich voor met de prijsverschillen van TUSD op verschillende exchanges. TUSD handelde bijvoorbeeld bijna 8% onder zijn peg op Poloniex ($0,92), terwijl de prijs op Binance redelijk stabiel bleef rond $0,99. Dit verschil leidde tot vragen over waarom niemand de bijna 10% arbitrage (profiteren van dit verschil) benutte, wat verder werd bemoeilijkt door het feit dat gebruikers TUSD niet konden opnemen of storten op Poloniex.

Advertentie

TUSD vindt de peg nog niet terug

De crisis rond TrueUSD benadrukt de kwetsbaarheid van stablecoins en is een pijnlijke herrinering aan de ondergang van het Terra (LUNA) ecosysteem. Destijds begon alles toen TerraUSD (UST) de koppeling met de dollar verloor. Gelukkig lijkt een dergelijke catastrofe hier nog niet aanstaande.

Terwijl de cryptogemeenschap de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt, blijft de toekomst van TUSD onzeker. Op het moment van schrijven ligt de waarde van TUSD nog altijd onder de $1.

Nu gratis: volg al je investeringen

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie