Kevin Schijven Kevin Schijven
03/12/2021 06:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/12/2021 06:09

Hoge transactiekosten Ethereum grootste obstakel voor DeFi adoptie

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Hoge transactiekosten Ethereum grootste obstakel voor DeFi adoptie

Ethereum (ETH) is dit jaar zo hard in populariteit gegroeid, onder andere door de opkomst van decentralized finance (DeFi), non-fungible tokens (NFT) en de Metaverse, dat het netwerk regelmatig zo druk is dat transactiekosten exorbitant stijgen.

De bedoeling van DeFi is eigenlijk om traditionele financiële diensten toegankelijk te maken voor iedereen. Echter blijkt dat de hoge transactiekosten kleinere particuliere investeerders weerhoudt van DeFi en gedecentraliseerde cryptocurrency-exchanges, oftewel DEX. Vooral whales maken nu gebruik van ze, meldt analysebedrijf Kaiko:

Volgens Kaiko is in de afgelopen maanden de grootte van de handel op alle DEX toegenomen, maar is het aantal transacties ongeveer gelijk gebleven. Dat suggereert dat vooral whales, investeerders met enorme hoeveelheden cryptocurrency, er nu gebruik van maken.

Kaiko meldt dat de gemiddelde transactie op bijvoorbeeld Uniswap nu tussen $10.000 en $20.000 ligt. Dat is bijna 10 keer zo hoog als op een meer traditionele centrale exchanges, of CEX, als Coinbase, waar het gemiddelde tussen $2.000 en $4.000 ligt. Op Curve Finance ligt het gemiddelde zelfs tussen $500.000 en $1 miljoen.

“De grote transacties zijn waarschijnlijk te wijten aan de hoge transactiekosten van Ethereum, waardoor particuliere handelaren DEX’s niet kunnen gebruiken. Elke handelaar op een DEX moet Ethereum-transactiekosten betalen voor elke transactie, die vaak meer dan $100 bedragen vanwege congestie en schaalbaarheidsproblemen.”

Aldus Kaiko. In vergelijking worden op CEX nog miljoenen transacties per dag verwerkt terwijl dat op DEX minder dan 50.000 per dag is.

Toch zien deze DEX een enorme stijging qua volume. Onlangs meldde analysebedrijf Chainalysis dat DEX momenteel veel harder groeien dan CEX.

Op het moment van schrijven kost een ERC-20 transactie ongeveer $26 en een token swap op Uniswap $82. Het schalingsprobleem van Ethereum wordt wellicht verholpen met de komst van Ethereum 2.0. Onlangs maakte oprichter Vitalik Buterin nog een ander voorstel om dit probleem in de tussen tijd aan te pakken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie