Thom Derks Thom Derks
04/10/2022 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/10/2022 14:15

Mastercard pakt fraude in crypto aan met nieuwe tool

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Betalingsgigant Mastercard gaat ‘crypto consultancy’ diensten aanbieden

Foto: Primakov / Shutterstock.com

Mastercard heeft een nieuwe tool ontwikkeld voor banken en aanbieders van betaalkaarten om crypto-gerelateerde fraude aan te pakken. Het gaat om Crypto Secure, dat draait op kunstmatige intelligentie en data van blockchains, meldt CNBC:

Crypto ontbijt: SOL & AVAX drijven markt terwijl memecoin gekte escaleert
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Crypto fraude

Het project van Mastercard is ontwikkeld in samenwerking met CipherTrace, een blockchain-security startup. Crypto Secure moet banken en aanbieders van betaalkaarten voorzien van een dashboard, waarin ze te zien krijgen of bepaalde activiteiten verdacht zijn of niet.

Het systeem onderneemt zelf overigens geen actie. Op basis van de informatie kan de bank of aanbieder in kwestie zelf bepalen wat het daarmee doet. Uiteindelijk mag ook alleen de aanbieder zelf ingrijpen, dat kan de software niet doen op basis van kunstmatige intelligentie.

Jammer genoeg is crypto-gerelateerde fraude ook in 2022 nog een groot probleem. Wat dat betreft is het goed voor de industrie dat partijen als Mastercard met oplossingen komen, zodat ook de reputatie van crypto als het digitale Wilde Westen weer de goede kant opgaat.

Advertentie

Regelgeving in crypto

Ondanks het feit dat het hype nu even verdwenen is, en de koersen ver van de all-time highs verwijderd staan, zijn wetgevers druk bezig met nieuwe regels voor de industrie. Met name het debacle omtrent Terra (LUNA) van eerder dit jaar heeft veel regelgevers wakkergeschud.

Terra implodeerde nadat de TerraUSD (USDT) stablecoin zijn koppeling met de Amerikaanse dollar niet kon houden. Uiteindelijk ging daarmee voor 40 miljard dollar aan vermogen in rook op. Om dat soort ellende in de toekomst te voorkomen heeft de industrie strakkere regels nodig.

Hoewel bitcoin ooit bedacht is als een valuta waar overheden geen controle over hebben, zijn regels om grote problemen binnen de industrie te voorkomen natuurlijk meer dan welkom.

Dat het voorkomen van fraude binnen de crypto-sector een populaire tak van sport is blijkt wel uit de investeringsronde van Sardine. Het fraude-detectieplatform haalde in september nog 51,5 miljoen dollar op.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie