Ivo Melchers Ivo Melchers
22/04/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2023 18:30

Onderzoek: één op de drie crypto videos op TikTok misleidend

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Voormalig TikTok topman zet blockchain gaming bedrijf op

Foto: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock

TikTok is in korte tijd ontploft qua populariteit en is inmiddels uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd sociaal mediaplatform voor alle leeftijdsgroepen. Met een verscheidenheid aan filmpjes ontbreken ook video’s over crypto uiteraard niet op het platform. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat meer dan één op de drie influencers op TikTok misleidende video’s over bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies post.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto misleiding op TikTok

TikTok influencers gebruiken de hashtag ‘#cryptok’ bij het posten van crypto-gerelateerde content. Een analyse van meer dan 1.161 video’s met deze hashtag, uitgevoerd door dappGambl – onthulde dat meer dan 30% hiervan misleidend waren. Ook bleek uit het onderzoek dat slechts 10% van deze cryptok-accounts of -videos een vorm van disclaimer bevatte die gebruikers waarschuwde voor het risico van investeringen.

Met deze misleidende video’s proberen deze influencers hun volgers met ongecontroleerde misinformatie ervan te overtuigen om hun geld, of die van hun ouders, te investeren in verliesgevende cryptocurrencies.

In totaal zou 47% van alle TikTok-creators die betrokken waren bij het onderzoek deze videos’s plaatsen om geld mee te verdienen. Onlangs kon je nog in het crypto nieuws lezen dat verschillende Amerikaanse beroemdheden zoals Jake Paul en Lindsey Lohan flinke boetes op hun deurmat kregen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor het promoten van TRX en BTT tokens zonder de ontvangen betalingen bekend te maken.

Ook ontving Kim Kardashian in oktober vorig jaar een aanklacht van de SEC voor de betrokkenheid bij het promoten van EthereumMAX (EMAX), wat niet meer bleek te zijn dan een ordinaire pump & dump.

Hoewel TikTok-influencers vaak een kleiner bereik hebben dan hun mainstream tegenhangers, blijft het potentiële financiële risico voor onoplettende investeerders even groot.

De video’s op TikTok met populaire crypto-gerelateerde hashtags – zoals crypto, cryptok, cryptoadvice, cryptocurrency, cryptotrading en cryptoinvesting – zijn in totaal meer dan zes miljard keer bekeken.

Advertentie

Eigen crypto onderzoek doen

Dit onderzoek benadrukt maar weer eens het belang van het doen van eigen onderzoek in plaats van klakkeloos iemands advies overnemen. Kijkers zien vaak de kwade bedoelingen van hun favoriete influencers over het hoofd en vertrouwen iemand puur op basis van het aantal volgers en/of views. ‘Do Your Own Research (DYOR)’ is niet voor niets een van de meest populaire termen in de wereld van digitale activa.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie