Erik Juffermans Erik Juffermans
23/03/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/03/2023 17:00

Lindsey Lohan, Jake Paul en meer aangeklaagd voor crypto promotie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
XRP zaak: Documenten vooral gunstig voor Ethereum, zegt JPMorgan

Foto: RomanR/Shutterstock

Eerder vandaag schreven we al over dat Justin Sun en zijn crypto project Tron (TRX) aangeklaagd zijn doo de Securities and Exchange Commission (SEC). TRX tokens zouden namelijk een ongeregistreerd effecten zijn als het aan de SEC ligt. Daar blijft het echter niet bij. De SEC klaagt ook acht Amerikaanse beroemdheden aan voor voor de illegale promotie van TRX en BTT tokens.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Amerikaanse celebrities in de verlegenheid

Tron en BitTorrent zijn beide bedrijven van Sun. De CEO betaalde meerdere ‘celebrities’ om zijn tokens te promoten via social media. Naast de eerder genoemde Paul en Lohan, zijn volgens de SEC ook de rappers Soulja Boy en Lil Yaghty, de zangers Austin Mahone, Ne-yo en Akon en pornoster Kendra Lust schuldig hieraan.

Volgens de SEC promootte de groep beroemdheden TRX en BTT tokens “zonder aan te geven dat ze hiervoor gecompenseerd werden en hoeveel compensatie ze hebben verkregen.” Sun zou samen met de beroemdheden “Amerikaanse investeerders hebben misleid met ongeregistreerde effecten, en miljoenen hebben gegenereerd in illegale praktijken”.

Alle bovengenoemde beroemdheden, met uitzondering van Soulja Boy en Mahone, hebben samen 400 duizend dollar aan boetes betaald aan de SEC. Het leeuwendeel hiervan nam Youtube-ster Jake Paul voor zijn rekening. Hij betaalt de SEC 100 duizend dollar.

Sun maakt zich niet druk

Via Twitter reageert Sun op alle commotie. Volgens hem heeft de aanklacht van de SEC aan zijn adres weinig inhoud.

“De aanklacht van de SEC is de zoveelste actie die het onderneemt tegen grote spelers in de blockchain en crypto sector. We geloven dat de aanklacht weinig inhoud heeft, en ondertussen zullen we doorgaan om het meest gedecentraliseerde financiële systeem te bouwen.” 

Afgelopen oktober werd Kim Kardashian ook door de SEC aangeklaagd voor vergelijkbare praktijken. Ze zou namelijk haar social media volgers hebben bedrogen. In 2021 was ze betrokken in een grootschalige promotie van de EthereumMAX token.

Deze token had niks met Ethereum (ETH) te maken, en bleek een pump and dump te zijn. Kardashian betaalde 1,26 miljoen dollar aan de SEC.

De SEC is zeer stellig in zijn mening over dergelijke social media promoties. Kwetsbare volgers van beroemdheden worden aan zeer risicovolle investeringsmogelijkheden blootgesteld. Het beschermen van investeerders is volgens de SEC de primaire prioriteit.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie