Simon Bosch Simon Bosch
28/02/2023 17:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/02/2023 17:01

Oorzaak Solana netwerkstoring nog steeds een groot mysterie

icon-altcoins
Altcoin nieuws
La interrupción de la red de Solana sigue sin explicación clara

Foto: rootstock/Shutterstock

Zaterdagochtend kampte Solana (SOL) plotseling met een grote storing. Een onbedoelde fork zorgde ervoor dat het netwerk plotseling verschillende transactiegeschiedenissen begon te produceren. Er is een tijdelijke oplossing gevonden, maar de Solana Foundation weet nog steeds niet wat het probleem precies was.

Crypto ontbijt: Bitcoin schommelt na FOMC, dieptepunt voor ETF’s & meer
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Oorzaak problemen Solana niet duidelijk

Dat schreef de Solana Foundation maandag in een blogartikel. Wel is duidelijk dat validators plotseling door drastisch prestatieverlies overschakelden op de ‘vote-only mode’, wat een soort veiligheidsmodus is. Dit helpt met het herstellen van het netwerk nadat het netwerk niet operationeel is geweest. Transacties werden in deze periode niet verwerkt.

Het netwerk zou ongeveer 20 uur in deze modus hebben gezeten. Zondagnacht was het netwerk weer operationeel, maar dat betekent niet dat de problemen helemaal weg waren. Vaak zakte de transactiesnelheid in tot slechts enkele honderden tot zelfs enkele tientallen transacties per seconde (TPS).

De Solana Foundation raadde validators aan om oudere validatorsoftware te draaien tot het probleem echt is opgelost. Wel bevestigde de organisatie dat oude transacties die vóór de problemen al waren bevestigd onaangetast zijn gebleven.

Voor de tijdelijke oplossing moesten validators met in totaal 80% van de SOL-tokens in staking-contracten overstappen op de oudere softwareversie. Er zijn een aantal grote crypto exchanges die nodes draaien. Deze partijen blijken veel SOL te bezitten, waardoor hun overstap veel zal hebben geholpen.

Advertentie

Veel kritiek op Solana

Solana was in de afgelopen bullmarkt één van de meest populaire cryptocurrencies, maar de afgelopen tijd krijgt het project een hoop kritiek te verduren. Blockchain-hoofd van boekhoudkantoor Ernst & Young (EY) noemde het netwerk afgelopen zondag een mislukking op Twitter. “Hoe kun je bedrijfskritische infrastructuur maken op deze onzin?” vroeg hij zijn volgers.

Solana is een soort lifestyle-vriendelijke blockchain, want je kunt weekenden en avonden vrij nemen,” verklaarde hij in een tweede tweet.

https://twitter.com/pbrody/status/1629892456362954752

In ieder geval is Solana niet het enige netwerk dat softwareproblemen heeft. Zo waren vorig jaar verschillende crypto exchanges niet bereikbaar door een grote storing bij cloudserviceprovider Cloudflare.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie