Simon Bosch Simon Bosch
25/02/2023 20:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2023 20:02

Solana opnieuw in de problemen na onbedoelde fork

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/FellowNeko

Solana (SOL) is in korte tijd één van de meest populaire netwerken geworden. De concurrent voor Ethereum (ETH) is de afgelopen tijd echter een hoop hindernissen tegengekomen. Helaas zijn de problemen nog niet verleden tijd. Een onbedoelde fork zorgde er op zaterdag voor dat het netwerk zo goed als bevroor.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Solana heeft problemen met transacties

Dat schrijft CoinDesk, dat met ontwikkelaars heeft gesproken. Om 6:53 uur Nederlandse tijd begonnen er onbedoeld forks te ontstaan, volgens Solana’s Discord-server. In dit geval betekent ‘fork’ dat validators verschillende transactiegeschiedenissen begonnen te produceren.

Kort daarna begonnen de validators plotseling veel meer geheugen te vragen en stortte het gros van de on-chain activiteit plotseling in. Tegen 9 uur ‘s ochtends was de doorvoersnelheid van transacties in slechts een minuut of 15 gedaald van bijna 5.000 transacties per seconde naar slechts 93 stuks. Volgens de ontwikkelaar SolBlaze daalde de snelheid op een gegeven moment naar slechts 16 TPS.

Validators waren vervolgens gedwongen om oudere versies van de software te draaien om het netwerk operationeel te houden. Helaas moeten deze partijen allemaal individueel beslissen om de software te downgraden. Experts verklaarden aan CoinDesk dat dit uren kan duren.

Rond 15:40 Nederlandse tijd was op Solana’s eigen explorer te zien dat het netwerk opnieuw weer tegen de 5.000 transacties per seconde verwerkte, maar vlak hierna dipte de snelheid weer terug naar enkele tientallen. Voor nu is er nog geen permanente oplossing gevonden.

Advertisement

Niet het eerste probleem voor Solana

De afgelopen tijd waren er regelmatig op de één of andere manier problemen met Solana en aanverwante projecten. Zo wist een hacker van duizenden wallets de inhoud te stelen. Echter bleek dat dit niet de schuld was van de blockchain zelf, maar van een walletprovider.

Toen FTX failliet ging kregen activa op Solana het ook zwaar. Het aan FTX verwante Alameda Research was namelijk een belangrijke market maker op Solana, maar toen ook dit bedrijf failliet ging waren verscheidene Decentralized Finance (DeFi) platformen failliet. Hierdoor zaten activa vast op de blockchain, waardoor ze voor een bodemprijs overgenomen konden worden.

In veel gevallen bleek later dat het probleem helemaal niet lag bij de Solana-blockchain, maar bij een derde partij die van het netwerk gebruikmaakte. Toch is het transactievolume op Solana harder gedaald dan op veel andere populaire chains.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement
Advertisement