Simon Bosch Simon Bosch
14/11/2022 18:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/11/2022 18:20

FTX-crash maakt crypto’s op Solana erg kwetsbaar

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin koers komt in beweging, crypto experts delen Solana strategie

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

De crash van crypto exchange FTX heeft al voor een hoop problemen gezorgd. Er is nog een hoop onduidelijk over het probleem, maar het blijkt indirect een invloed te hebben gehad op Solana (SOL). Dit netwerk bleek sterk afhankelijk te zijn geweest van FTX, waardoor activa op Solana hard hebben geleden onder de problemen bij FTX.

OpenAI’s ChatGPT kan nu smart contracts voor crypto schrijven
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Solana in verband met FTX

FTX-topman Sam Bankman-Fried (SBF) was namelijk ook de oprichter van crypto-hedgefonds Alameda Research. Dit bedrijf blijkt een belangrijke market maker te zijn geweest voor op Solana gebaseerde DeFi-platformen (Decentralized Finance), en stond nauw in verbinding met FTX. Alameda is met FTX meegesleept in het drama. Dat schrijft CoinDesk op basis van zijn eigen bronnen.

Een market maker is nodig voor het verwerken van transacties. Als je iets koopt of verkoopt moet er namelijk ook een partij zijn die het tegenovergestelde doet. Anders kan de transactie niet voltooid worden. Op veel platformen zijn dit Automated Market Makers (AMM’s), maar diensten op Solana gebruikten veelal ‘gewone’ bedrijven. Jump Trading blijkt hier één van te zijn, en Alameda is een tweede.

Serum is zo’n DeFi-platform. Mede dankzij Alameda kon Serum zo’n 32 miljard dollar aan transacties verwerken, maar dat volume is nu hard gedaald. Vandaag ging het om slechts 3,5 miljoen dollar, een daling van 85% ten opzichte van gisteren.

Advertentie

Wrapped activa dalen harder op Solana

Een belangrijk aspect hiervan is dat de private keys van de bijbehorende wallets door FTX en/of Alameda beheerd zouden worden. Maar FTX zou slachtoffer zijn geweest van een hack, wat betekent dat deze wallets mogelijk kwetsbaar zijn voor hacks.

Solana is het thuis van Solend, een DeFi-platform dat zijn prijsinformatie van Serum ontvangt. Als Serum er lang genoeg uit ligt, dan werken getroffen DeFi-platformen dus ook niet meer. De Solana-blockchain heeft niet alleen erg speculatieve activa, ook bijvoorbeeld bitcoins en ether-tokens staan hier in ‘wrapped’ vorm op. De bitcoin-prijs ligt op het moment van schrijven rond de 16.500 dollar, maar de prijs van deze SOBTC-tokens ligt op het moment op slechts 1950 dollar.

Het is nog lastig in te schatten hoe groot de problemen bij Solana precies zijn. Het duurt vaak even voordat duidelijk is welke partijen er allemaal betrokken zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie