Simon Bosch Simon Bosch
04/12/2022 20:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/10/2023 10:05

On-chain data: Solana is hard geraakt door alle problemen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana koers volgens experts: Is nu het moment om te verkopen?

Foto: Rcc_Btn / Shutterstock.com

Solana (SOL) was een van de meest populaire projecten van de afgelopen bull-markt. Maar vandaag de dag krijgt het netwerk grote hoeveelheden kritiek over zich heen. De SOL-token net als veel andere projecten hard gedaald, en on-chain data suggereert dat alle kritiek zo zijn invloed heeft gehad.

Crypto-projecten delen enorm veel ‘punten’ uit, wat houden ze in?
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Veel kritiek op Solana

Het bekende Layer 1-netwerk is sinds de piek van ongeveer 220 euro al met bijna 95% gedaald tot zo’n 13 euro. Het had dit jaar nogal de wind tegen, en niet alleen omdat de prijs zo hard is gedaald. Het netwerk wordt ook bekritiseerd omdat het verre van decentraal zou zijn. Zo wilde een DeFi-project op Solana een wallet met een enorm bedrag aan SOL-tokens overnemen toen een ander project in de problemen kwam, maar de community was hier fel op tegen.

Ook staat Cloudprovider Hetzner het niet meer toe om Solana-nodes te draaien, het bedrijf wil simpelweg niets met crypto te maken hebben. 40% van de Solana-validators draait op Hetzner. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft geconcludeerd dat Solana een van de blockchains is die erg gecentraliseerd is.

De problemen bij FTX hebben nog meer problemen aan het licht gebracht. Het aan FTX verwante Alameda Research was namelijk een belangrijke market maker voor het op Solana gebouwde Solend, dat met enorme liquiditeitsproblemen kampte. Veel exchanges staan het daardoor niet meer toe dat je stablecoins op Solana zet.

Advertentie

Solana stuk minder populair

Dit alles lijkt nogal een effect te hebben op investeerders, blijkt uit on-chain data. Zo zijn de verkopen van Non-Fungible Tokens (NFT’s) op Solana gedaald met 48%, één van de grootste dalingen in de sector. Uit gegevens van Santiment blijkt dat Solana ook op sociale media niet bepaald populair meer is.

Er is ook een positief signaal: ontwikkelaars zijn juist actiever geworden. Dit soort fundamentele ontwikkelingen zouden investeerders juist wat meer vertrouwen kunnen geven. Het gebrek aan populariteit zou juist positief kunnen zijn, het biedt je een kans om te kopen in een tijd waarin niemand bereid is om te kopen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie