Simon Bosch Simon Bosch
04/11/2022 17:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/11/2022 17:39

Hetzner blokkade Solana nodes roept vragen omtrent decentralisatie op

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Hetzner blokkade Solana nodes roept vragen omtrent decentralisatie op

Foto: David Sandron/Shutterstock

Blockchain klinkt misschien erg abstract, maar blockchain-netwerken hebben nog steeds infrastructuur nodig om te functioneren. Bij sommige netwerken vormt dit een bron van problemen, zoals bij Solana (SOL). De situatie is nu zó ernstig dat sommige mensen zich afvragen of Solana wel decentraal is.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hetzner wil niets met Solana te maken hebben

De Duitse cloudprovider Hetzner is gastheer voor een enorm aantal crypto-bedrijven, maar eerder dit jaar bleek dat het hier helemaal niets mee te maken wil hebben. Het verbood crypto-ontwikkelaars zelfs volledig om blockchain-gerelateerde applicaties op zijn servers te draaien. Een stap met grote consequenties, aangezien het de op één na grootste cloudprovider voor Ethereum-ontwikkelaars was. Dat is het nu zelfs nog steeds.

Voor Solana is de situatie niet anders. Afgelopen zomer gebruikte iets meer dan een derde van alle validators op dit netwerk Hetzner, nu is dat volgens Google Cloud-ontwikkelaar zelfs ongeveer 40%. Inmiddels zijn duizenden nodes offline gegaan door de beslissing van Hetzner. Samen zijn zij goed voor ongeveer 20% van het staking-volume. Als je bij Hetzner de validators van Equinix en Amazon Web Services (AWS) optelt, dan hebben zij 65% van de voting-macht.

Het is een reëel risico dat dit een probleem gaat worden. Op Ethereum is er namelijk al censuur vanwege vergelijkbare redenen. Sinds de Merge-upgrade worden transacties die niet voldoen aan bepaalde sancties van de VS namelijk niet opgenomen in de blockchain. Deze transacties bestaan dus feitelijk niet. Dit is mogelijk doordat er op Ethereum maar een paar partijen zijn die de staked ETH (sETH) beheren.

Advertentie

Discussie over decentralisatie Solana

Solana heeft de afgelopen maanden wel meer problemen gehad. In de zomer was het slachtoffer van een enorme hack. Een DeFi-project op het netwerk stelde voor om een wallet over te nemen om te voorkomen dat de inhoud ervan geliquideerd werd. Het nieuws van Hetzner is het zoveelste teken dat het netwerk minder decentraal is dan je misschien zou denken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie