Thom Derks Thom Derks
24/10/2022 18:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2022 18:05

“Opkomst Binance USD kan ’tweede grote stablecoin oorlog’ starten”

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: David Sandron/Shutterstock

Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX, zegt dat de opkomst van de Binance USD (BUSD) weleens voor de “Tweede Grote Stablecoin Oorlog” kan zorgen. De uitspraken van Bankman-Fried over BUSD komen ongeveer één maand nadat Binance besloot de ondersteuning voor USDC en enkele andere stablecoins te staken. Inmiddels is het marktaandeel van BUSD gestegen naar een nieuw record.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Binance USD marktaandeel in de lift

Het marktaandeel van BUSD is sindsdien gestegen van 10,01 procent op 7 september naar 15,48 procent op 22 oktober. De marktkapitalisatie van het project is in 30 dagen met 3,3 procent gestegen tot 21,7 miljard dollar. Daarmee moet het alleen Tether USD (USDT) op 68,4 miljard dollar en USD Coin (USDC) op 43,9 miljard dollar achter zich laten.

Volgens Bankman-Fried is de stijging van BUSD vooral toe te wijzen aan het feit dat Binance alle USDC automatisch omzet in BUSD. “Zo begint de Tweede Grote Stablecoin Oorlog”, aldus Bankman-Fried, die dus verwacht dat BUSD en USDC de strijd met elkaar aangaan.

De Eerste Stablecoin Oorlog werd volgens Bankman-Fried gevochten tussen vijf stablecoins in 2018, waar uiteindelijk USDT en USDC als grote winnaars uitgekomen zijn. Vandaag de dag is USDT nog altijd de grote jongen op de markt, maar sinds 2020 is het marktaandeel USDT wel gevallen van 88 procent naar 48 procent. USDC is in diezelfde periode gestegen van 10 naar 32 procent.

Advertentie

Wat kunnen we verwachten van stablecoin oorlog?

Verder filosofeert Sam Bankman-Fried over wat de toekomst mogelijk in petto heeft voor de industrie.

“Het wordt interessant om te zien wat er voortkomt uit het post-Luna en post-DAI-holding-USDC tijdperk. Ik gok dat het iets wordt waar je rente of een andere manier van inkomen over vangt.”

Met het post-DAI-holding-USDC tijdperk doelt Bankman-Fried op het feit dat MakerDAO heeft besloten dat de DAI stablecoin minder afhankelijk van USDC moet zijn. MakerDAO was niet blij met de beslissing van Circle, het bedrijf achter USDC, om het Tornado Cash verbod van de Amerikaanse overheid te honoreren.

De MakerDAO-gemeenschap is bang dat er in de toekomst mogelijk wetten komen die het project in de problemen kunnen brengen. Een te grote afhankelijkheid van het gecentraliseerde USDC kan dan problemen opleveren.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie