Gaat DAI stablecoin loskoppelen van USD? Ethereum oprichter geen fan

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Gaat DAI stablecoin loskoppelen van USD? Ethereum oprichter geen fan

Foto: leksiv/Shutterstock

Het Tornado Cash verhaal krijgt snel een staartje. Begin deze week werd de bekende crypto-mixer op een op een zwarte lijst geplaatst. Eergisteren werd één van de medeoprichters in Amsterdam gearresteerd. Ondertussen overweegt de uitgever van DAI, MakerDAO, om de koppeling van de stablecoin met de dollar te laten varen omdat Circle de USDC op Tornado Cash niet meer erkent. 

Tornado Cash problemen

Dat blijkt uit berichten in het Discord-kanaal van MakerDAO. Het blijkt een serieus plan te zijn om de link met de dollar los te laten, waarna de DAI-stablecoin een vrijstaande munt zou zijn. Op dit moment houdt de Decentralized Autonomous Organization (DAO) Circle’s USDC aan voor meer dan de helft van het onderpand van DAI.

De gegroeide waardering voor decentralisatie komt volgens hem doordat Circle de USDC-tokens in de Ethereum-wallets van de Tornado Cash-mixer bevroor. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft inwoners van de VS onlangs bij wet verboden deze mixer te gebruiken.

Tornado Cash-medeoprichter Ameen Soleimani benadrukte dat Circle niet alleen een probleem vormde voor investeerders uit de Verenigde Staten. Ook investeerders uit bijvoorbeeld Europa konden niet meer bij hun USDC.

Het plan lijkt te zijn om de USDC (minimaal voor een deel) te verkopen, en om de winst hiervan te investeren in ethereum (ETH). Dat kan worden gestaked voor een rendement. MakerDAO’s oprichter Rune Christensen noemde het de ‘yolo USDC naar ETH-aanpak’, zo blijkt uit de chatgroep.

Hij denkt dat het risico het waard is, omdat de markt decentralisatie wellicht zou belonen. USDC is daardoor ‘niet meer de no-brainer die het voorheen was’, maar wel benadrukt hij dat het ‘zelfmoord’ zou zijn om alle USDC te verkopen.

Stablecoin zonder onderpand?

Ethereum-medeoperichter Vitalik Buterin vindt het maar een “riskant en verschrikkelijk idee”, schrijft hij op Twitter. Als ETH hard zou dalen, dan zou het onderpand van DAI hard dalen en het hele ecosysteem in gevaar kunnen brengen.

Het mag natuurlijk benadrukt worden dat het duidelijk riskant is om bewust voor nota bene een stablecoin de link met de dollar los te laten. Het ligt natuurlijk voor de hand dat mensen in een stablecoin investeren omdat deze in theorie stabiel is. Dit zou wellicht kunnen leiden tot een situatie waarin DAI ongeveer hetzelfde pad volgt als Terra’s UST-stablecoin. Die ging erg snel naar nul.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement